Külföld

2011.04.03. 07:14

Még mindig szennyez a fukusimai erőmű

Tokió - A fukusimai erőművet üzemeltető Tepco vállalat mérnökei vasárnapra még nem tudták elzárni a 2. reaktor falán keletkezett, húsz centiméter széles rést, amelyen át sugárszennyezett víz ömlik a tengerbe, de közölték, hogy átvizsgálták az összes reaktort, és másutt nincs szivárgás.

MTI

A kiömlő víz radioaktív sugárzásának értéke eléri az óránkénti 1000 millisievertet.

A Tepco bemutatott egy fényképet, amelynek tanúsága szerint a résen keresztül víz ömlik a tengerbe, de azt nem tudják, hogy milyen mennyiségű. A víz gyorsan szétoszlik az óceánban, de veszélyes lehet az erőműnél dolgozókra nézve. A technikusoknak többször abba kell hagyniuk a munkát.

Hoszono Gosi, a kormámyzó Demokrata Párt egyik parlamenti képviselője, Kan Naoto miniszterelnök egyik tanácsadója közölte vasárnap: a kormány fő feladata jelenleg a sugárzó víz kiáramlásának megakadályozása. "Nincs vége a válságnak, de a helyzet némileg stabilizálódott" - mondta.

A Tepco közölte vasárnap, hogy a március 11-i szökőárban meghalt az erőmű két munkása. Ezzel először erősítették meg, hogy halt meg alkalmazottjuk a katasztrófában. A két munkást végig eltűntnek tekintették. Szerdán találtak rájuk, és a családjukra való tekintettel közölték csak most halálukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!