Külföld

2010.09.12. 13:10

Herczog: EU-elnökség betöltésekor nem szokás alkotmányozni

Brüsszel - Aki az ország soros EU-elnöksége alatt alkotmányoz, szembe megy az európai uniós normákkal - állította Herczog Edit MSZP-s európai parlamenti képviselő vasárnap Brüsszelben kiadott közleményében, arra szólítva Orbán Viktor miniszterelnököt, "felejtse el, hogy 2011 első felében alkotmányt módosít".

MTI

Az MSZP elnökségi tagja azért szólította a miniszterelnököt arra, hogy halassza el alkotmányozásra vonatkozó terveit "legkorábban 2011 második felére", mert - mint közleményében áll - "az unióban íratlan szabály, hogy a soros elnökséget betöltő tagállam kormánya az elnökségi feladatokra koncentrál, és nem vág bele a nemzetet megosztó, belpolitikai konfliktusokkal járó, a jogrendszert alapjaiban átformáló törvényhozási munkába".

"Nemcsak az ország nemzetközi megítélése szempontjából kulcsfontosságú, de minden magyar állampolgár egyéni boldogulása szempontjából is lényeges, hogy Magyarország sikeres, vagy sikertelen uniós elnökségi ciklust bonyolít-e le 2011 első felében" - vélte Herczog Edit.

"Felelős politikusként elvárom Orbán Viktortól, hogy tegye félre saját és pártja önös érdekeit, és hétfőn, a kormány törvényhozási programjának ismertetésekor az alkotmányozást legkorábban a 2011 őszi parlamenti ülésszakra tervezze be" - fogalmazott a képviselő.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!