Külföld

2010.08.21. 15:25

Szoros eredmény várható az ausztrál parlamenti választáson

Politikusok és szakértők is szoros eredményre számítanak az ausztráliai előrehozott parlamenti választáson, amely közép-európai idő szerint szombat délután ért véget.

MTI

A mintegy 14 millió szavazónak azt kellett eldöntenie, hogy bizalmat ad-e a 2007 késő ősze óta kormányzó Munkáspártnak, és meghosszabbítja mandátumát, vagy leváltja a liberális-nemzetiek vezette koalícióval. A voksoláson a három évre választott alsóház 150 tagjáról, és a hat évig hivatalban lévő 76 fős felsőház tagjainak feléről döntöttek.
Julia Gillard miniszterelnök, a Munkáspárt vezetője a voksolás után reményét fejezte ki, hogy kormányt alakíthat, de hozzátette, hogy az eredmény szorosabb annál, semhogy ezt már ki lehessen jelenteni. Napokba fog telni, míg valamennyi voksot összeszámolják, s az összes alsóházi hely sorsa eldől - fogalmazott Ausztrália első női miniszterelnöke, aki júniusban kapta tisztségét, miután pártja leváltotta csökkenő népszerűségű elődjét, Kevin Ruddot.
 Szakértők nem tartják kizártnak, hogy egyik nagy induló sem szerez abszolút többséget, s akkor a független jelöltek, illetve a zöldek pártja lesz a mérleg nyelve - kisebbségi kormány alakul, ezeknek az erőknek a külső támogatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!