Külföld

2010.05.21. 13:51

Újabb öngyilkosság a Foxconnál: négy emeletet zuhant a kilencedik áldozat

Szörnyethalt a Foxconn Technology Group egyik alkalmazottja pénteken: levetette magát egy négyemeletes gyárépület legfelső emeletéről pénteken a dél-kínai Sencsenben (Shenzhen); idén ő már a kilencedik Foxconn-dolgozó, aki hasonló módon halt meg.

MTI

A 21 éves közép-kínai férfi, Nan Kang (Nan Gang) hajnalban, fél öt után követte el tettét a gyár ipari területén, Lunghua (Longhua) településen - közölte az ügyben vizsgálatot indító sencseni rendőrség szóvivője, aki azt is elmondta, hogy Nan fejjel lefelé érkezett a földre, s holttestét alig tizenöt perccel később a vállalat gépkocsijával szállították a sencseni kórház hullaházába.

Ez volt a nyolcadik ilyen haláleset a vállalat sencseni dolgozóinak körében, s rajtuk kívül még ketten kíséreltek meg öngyilkosságot hasonló módon, de ők túlélték az ugrást. A legfrissebb hírek egy másik öngyilkosságot is említenek. A Hopej (Hebei) tartományi Langfangban lévő gyáregység alkalmazottja, egy 19 éves férfi a gyár munkásszállójából ugrott ki még januárban. Ugyanott egy 16 éves lányt is halva találtak az ágyában. Az orvosi szakvélemény szerint az ő halálát a szív hirtelen leállása okozta. A vállalat mindkét esetben 110 ezer jüant (3,5 millió forint) fizetett a családnak.
 2009 nyarán nagy visszhangot váltott ki, hogy a Foxconn egy 25 éves telefongyári dolgozója Tungkuanban (Dongguan) öngyilkosságot követett el, miután több telefon - utoljára egy negyedik generációs iPhone - prototípusának ellopásával gyanúsították meg.
A Foxconn-öngyilkosságok kiderítésére a Southern Weekly című dél-kínai hetilap a hatodik haláleset után oknyomozó céllal amatőr riportert küldött a gyárba, akinek beszámolója, valamint egy másik újságírónak a cég vezetőivel készített interjúi alapján az újság május 13-án terjedelmes cikket közölt.
 Ennek végén arra a következtetésre jutnak, hogy minden valószínűség szerint az összeszerelés monotóniája, a teljesítménykényszerrel járó nagy nyomás, a stressz, az életkörülmények és az emberekkel való bánásmód felelősek azért, hogy sokan nem bírták tovább, és végeztek magukkal. A fényképekkel illusztrált írás arról is beszámol, hogy a vállalat stresszoldó szobákat hozott létre, ahol például a dolgozók feszültségük levezetésére bábukat püfölhetnek kulturált körülmények között.
 A sencseni székhelyű Foxconn a Motorola, a Nokia és a Sony Ericsson beszállítója is, a tajvani Hon Hai csoport érdekeltsége. A vállalatot a világ legnagyobb elektronikai gyártói közé sorolják, több mint 600 ezer embert foglalkoztat, és 2009-ben a Fortune magazin első 500 vállalata között a 109. volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!