Külföld

2010.05.30. 06:59

Kudarcot vallott a BP, folytatódik az olajszivárgás

DH - Nem sikerült a Mexikói-öbölben elsüllyedt fúrótoronynál az olaj szivárgásának megállítása, a BP kísérlete kudarcot vallott. A nehéziszap és a cement eredménytelen pumpálása után új, ám kockázatos módszert vetnek be.

MTI

Ezt közép-európai idő szerint vasárnapra virradóra Doug Suttles operatív igazgató jelentette be sajtóértekezletén. Suttles elismerte, hogy az 1500 méter mélybe való pumpálással nem voltak képesek elállítani az olajszivárgást. Azt közölte, hogy az új módszer alkalmazásáról - egy fedőszeleppel zárnák le a szivárgás helyét - az amerikai szövetségi hatóságokkal való konzultációt követően született döntés.
Az újabb akció végrehajtásához várhatóan négy napra, de lehet, hogy többre is szükség lesz Doug Suttles operatív igazgató szerint, aki a lousianai Robertben tájékoztatta a sajtót a BP erőfeszítéseiről. Az új terv szerint robot tengeralattjárókkal vágnák le a lelőhelyről felvezető, sérült felszállócsövet, ahonnan szivárog az olaj, s arra helyeznének zárószelepet.
Barack Obama amerikai elnök a BP lépései kapcsán azt hangsúlyozta: a szakemberek szerint a sikerre vonatkozó remények, az első kedvező beszámolók ellenére komoly esély volt arra is, hogy a nehéziszap pumpálása nem hozza meg a kívánt eredményt. Obama szerint a tervbe vett új módszer is elég kockázatos, ilyen megoldást eddig még sohasem alkalmaztak. Mint nyilatkozatában közölte: Mary Landry, a parti őrség ellentengernagya megbízta a BP-t az új eljárás végrehajtásával, amelynek során a sérült csővezetéket levágják, s zárószelep szerelésével vetnek véget a szivárgásnak. 
Obama azt követően nyilatkozott, hogy pénteken már másodízben utazott délre a platformrobbanás óta; ismét Louisiana államban tett látogatást, hogy tájékozódjon a katasztrófaelhárítási műveletekről és felmérje a károkat.
Az olaj az április 20-án történt platformrobbanás óta folyik a tengerbe. A tengerentúli sajtó az amerikai történelem legsúlyosabb olajszennyeződéséről beszél, miután az amerikai földtani intézet csütörtökön azt közölte: úgy becsülik, hogy már 17-39 millió gallon (64-147 millió liter) olaj ömlött ki a kútból. Az intézet szerint eddig naponta átlagosan 12-19 ezer hordó (1,9-3 millió liter) olaj ömlött a vízbe az 1500 méteres mélységben.
A CNN tudósítása szerint a nyersolaj péntekig már 240 kilométeres partszakaszt szennyezett be Louisiana államnál. Súlyosan sérül a mocsárvilág törékeny élővilága, sűrű, nyúlós olaj borítja a növényeket és az állatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!