Külföld

2009.03.11. 18:16

Bolívia elnöke kokalevelet rágcsált az ENSZ drogügyi konferenciáján

<b>Bécs</b> - A kokalevél-termesztés nemzetközi tiltásának feloldására szólított fel szerdán Bolívia elnöke az ENSZ bécsi kábítószerügyi konferenciáján.

nincs nev

Evo Morales szerint a kokacserje "nem kokain, így nem árt a szervezetnek", és elmondta, hogy már 10 éve rágja a növény leveleit, amelyet saját maga is termeszt. "Ha ez drog, akkor csukjanak börtönbe" - mondta a bolíviai elnök. 

Morales az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága (CND) kétnapos bécsi ülésének nyitónapján tartott beszédében elmondta, hogy a kokacserje levelét az Andokban élő indiánok már 3 évezrede rágcsálják testi és szellemi teljesítőképességük fokozására. A kokalevél szent növény, és az Andokban több tízmillióan hódolnak a kokalevél rágás ősi szokásának. 

Kolumbia és Peru után Bolíviában termesztik a legtöbb kokalevelet, évente mintegy 28 ezer hektárnyi területen. A cserje ősidők óta kultúrnövény, vadon nem fordul elő. 

A dél-amerikai kultúrnövény termesztése nemzetközileg tiltott az ENSZ 1961. évi Egységes Kábítószer Egyezménye alapján - közölte a Hírszerző.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!