Külföld

2009.01.06. 09:02

Órákon belül zavarok lehetnek Európa földgázellátásában

<b>Ukrajna</b> - Harmadára csökkentette az orosz Gazprom az európai fogyasztóknak szánt földgázszállításait, és ez néhány órán belül zavarokat fog okozni Európa földgázellátásában - állította kedden az ukrán Naftogaz.

nincs nev

A cég közleménye szerint az Európának szánt napi szállítás a közel harmadára, 221,8 köbméterről 65,3-ra csökkent. A visszafogás 9 országot érint, Magyarország mellett Moldovát, Bulgáriát, Romániát, Görögországot, Romániát, Törökországot, Lengyelországot, Szlovákiát és Németországot. A Gazpromnál egyelőre nem erősítették meg az ukrán bejelentést - közölte az Origo. 

Az ellátás bizonytalanságát az orosz-ukrán gázvita okozza. A Gazprom ugyanis azzal vádolja a Naftogazt, hogy engedély nélkül csapolja meg a területén át Európába küldött földgázt, valamint, hogy az ukrán partnercége tavaly év végéig nem rendezte 600 millió dollárnyi adósságát. Ezért hétfőn közölték, hogy annyival csökkentik az Európának szánt, Ukrajnán keresztül történő földgáz szállítását, amennyit a Gazprom szerint Ukrajna ellop. 

Az Ausztriából Magyarországra érkező földgáz mennyisége is csökkent kedden, mivel Ukrajna korlátozta a Szlovákián keresztüli szállítást Nyugat-Európa - közölte Zsuga János, a Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója. A kieső gázmennyiséget a föld alatti tárolókból pótolják - magyarországi tárolókban több mint 3 milliárd köbméter földgáz van, és további 500 millió köbméter stratégiai készlettel rendelkezünk - írja az Origo.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!