Hírek

2017.08.25. 18:55

Talán van megoldás a halpusztulásra: Klórral fertőtlenítik az elalgásodott vízterületet

Péntek reggelre nem állt meg a halpusztulás a felső öbölben, de sajnos még nagyobb mértéket öltött, mint csütörtökön.

Balla Tibor

Összességében a pénteki napig mintegy hat mázsányi hal veszett oda a szabadstrandnál a felső öbölben. Somfai Rezső, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke úgy látja, a csütörtökről péntekre virradó éjszaka még az előző napinál is nagyobb volt a pusztulás a területen. De ahogyan mondani szokás, a baj nem jár egyedül, az éjszaka folyamán megjelentek az úgynevezett „halfarkasok” is, tovább csökkentve a túlélő állományt. Az elnök összefogásra buzdít, és - bár a vizsgálati eredmények még nem érkeztek meg - talán már a megoldást is látja.

A hivatásos halászati őr, Szlivon Zoltán a kora este és az éjszaka folyamán azt tapasztalta, hogy az úgynevezett "halfarkasok" a bódult halakat kiemelik a vízből és "gereblyéznek", vagyis háromágú horgot ólomra akasztva dobnak be, és azt kihúzva a horog beleakad a hal oldalába és úgy emelik ki. A Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke, Somfai Rudolf ez okból összefogásra buzdít, és kéri a horgászokat, hogy segítsenek menteni, megvédeni a halakat a tolvajoktól. Ha jelentkeznek a halászati őrnél, akkor megszervezik a terület éjszakai őrzését.

Szlivon Zoltán halászati őr a 150 kilogramm klórral próbálja megállítani a pusztulást Fotó: A szerző

Mindemellett az elnök, látva a pusztulást, nem ült tétlenül, igyekezett a katasztrófa okára rájönni, még a vizsgálati eredmények megérkezése előtt. Felvette a kapcsolatot egy mikrobiológussal, és vele konzultálva, a horgászok és a halászati őrök tapasztalatait összegezve arra a következtetésre jutott, hogy az oxigénhiányos állapot nagy valószínűséggel azért állt elő, mert a mintegy tízhektáros vízterület robbanásszerűen elalgásodott. Az első mérések azt mutatták, hogy 1 milligramm oxigént tartalmazott a minta, holott a minimum, amiben életben maradhatnak a halak, 4 milligramm lenne. A további pusztulás megakadályozására tegnap késő délután Steiner Norbert egy alumíniumtestű csónakot vitt az öbölbe, és az este folyamán 150 kilogram klórt szórtak szét egyenletesen a területen. A klór fertőtlenít, elpusztítja az algákat, de az ökoszisztémára nem jelent veszélyt - mondták.

Mindemellett a hét végén két jetsky fogja módszeresen fodrozni a vízfelületet, ugyanis ezek a vízijárművek nem propelleres hajtásúak, hanem turbinás megoldásúak, ami azt jelenti, hogy a hajtáshoz szükséges kiáramló vízsugár a pipáló halakban nem tesz kárt, de az oxigént lenyomja a mélyebb rétegekbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!