Hírek

2017.08.17. 15:20

Közel tizenegy évnyi munka után elkészült Miska, a rekordhuszár!

RÁCALMÁS/PÁKOZD Közel tizenegy évnyi munka után a napokban elkészült Miska huszár. Ott voltunk a szoborkolosszus utolsó simításainál.

Szabó Szabolcs

Visszatekintés és jövőkép-latolgatás.

- A napokban azon töprengtem, hogy valóban van abban valami, hogy a gondolatnak teremtő ereje van. Anno még 2007-ben, amikor belevágtunk és elkezdtük a konkrét tervezési munkákat, akkor szinte pontosan ilyen helyszínt, díszítést és színösszeállítást álmodtam meg. Még nekünk is barátkoznunk kell a gondolattal, hogy akkor most Miska huszár mondhatni 99,5 százalékban elkészült - mondja a kékes-szürkés, ezüstös-fémhatású szoborkolosszus tövében annak alkotója Rohonczi ROHO István, aki az utóbbi évtizedben többször elismerte ezen hasábokon, hogy saját gyermekeként törődött Miskával és sorsával.

Állvány által rejtve – az utolsó simításokat végezte az alkotócsapat a napokban a pákozdi Bogárhalmon végül otthonra lelő Miska huszáron. A katona előtt a kolosszus ötletgazdája, Vlaszák Mihály Fotó: ZsE

Olvasóink is emlékezhetnek rá, a huszár hosszúra nyúlt születéstörténete nem volt éppen problémamentes. Válságos időszakok és termékeny, ám újabb és újabb kihívásokat jelentő periódusok váltották egymást. - Végül egyedül maradtunk ebben a történetben, ám ez egyfelől jelentett terhet, másfelől pedig szabadságot és kötetlenséget. A saját utunkat járhattuk, amely szép és nehéz is volt egyben. Boldogok vagyunk, hogy megannyi akadály leküzdése után most itt állhatunk a gyakorlatilag elkészült Miska mellett. Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik velünk tartottak ebben a történetben - fogalmazott lapunknak Vlaszák Mihály a huszár ötletgazdája és egyben mecénása. Miskát szeptember 29-én avatják ünnepélyes keretek között.

A szoborépítés, kozmetikázás egy hónaposra nyúló hajrájára még sokáig emlékezni fog az alkotócsapat.

Az utolsó simítások: képünkön Kelemen Marián Éva és Rohonczi ROHO István Miska lobogójánál

- Július 18-án költöztem le ide Bogárhalomra egy katonai sátorral, és elkezdtem a betonszarkofágból kibontott nyers szobrot letisztítani, a kisebb hibákat kijavítani, majd lecsiszolni. Flex, kalapács, véső volt a fő játékszerünk, majd jöttek a speciális munkák, amelyben már műköves szakemberek is segítettek.

Szikrázik a napfényben Miska ezüstös-fémes tekintete

Miután ezzel végeztünk, jöhetett az alapozás, majd a festés. Egy érdi műhelyben külön színösszeállítást kevertek ki az egyes fázisokhoz. A szobor legnagyobb része legalább három-négy réteg festést kapott, de volt olyan is, ahol öt-hat réteggel is dolgoztunk. Ami még hátra van, az a földmunka. A szoborhoz egy kettős spirál alakú rámpa vezet majd fel. A terület megtámasztásához fel tudtuk használni az öntési sémából itt maradt betonelemeket, így e feladatokkal is végeznek két héten belül a szakemberek, az előírásoknak megfelelően egy villámhárított is kap a szobor - tette hozzá Rohonczi ROHO István.

Aranyos színt kapott a huszáröltözeten a zsinórozás és a sújtás Fotók: Zsedrovits Enikő

A szobor jövőjéről Vlaszák Mihály mecénást kérdeztük.

A szoborkolosszushoz vezető út munkálatai már a napokban elkezdődnek

- Nem titok, ha csak a legsoványabb költségvetést nézzük, akkor minimum úgy már 100 millió forintnál járunk. Ám Miska története igazából majd csak most kezdődik. Szeretnénk felépíteni a huszárhoz kapcsolódó önálló brandet, amelyben a magyar hagyományokat is képviseli.

Erőteljes markolat - látványosságnak is páratlan a rekordhuszár

Létrehoztunk a Miska Huszár Alapítványt, amely szobor üzemeltetést biztosítja majd. Nem mondtunk le az alkotáshoz kapcsolódó látogatóközpontról sem, ám ez már meghaladná az erőforrásainkat. Bízunk benne, hogy az alapítvány eredményesen talál majd befektetőket, támogatókat, és sikeresen leli meg a lehetséges pályázati forrásokat. Most boldogok vagyunk, és készülünk a szeptember 29-ei avatóünnepségre, ám még lesz munkák bőven a jövőben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!