Hírek

2017.08.15. 15:35

Egy élet munkásságáért kitüntették a Pro Pentele díj elismeréssel

A Szabó Tamás és a Penteléért Alapítvány által 1992-ben létrehozott Pro Pentele díjat évente egyszer ítélik oda.

Balla Tibor

A Pentele Sport-, Kultúr- és Hagyományőrző Egyesület a Pro Pentele díjat csak az arra érdemeseknek ítéli oda. Olyanoknak, akik évtizedeken keresztül bizonyították a pentelei közösség iránti elkötelezettségüket, és folyamatosan tettek is annak jó híréért. Idén a Pentele városrészben és a szerb nemzetiségi önkormányzatban végzett kiemelkedő munkásságáért Csupity Simont Pro Pentele díj kitüntetésben részesítették.

Csupity Simon tősgyökeres pentelei szerb (rác) családból származik.

1950. augusztus 31-én Dunapentelén született, ősei 1780-tól laknak a településen, és élenjártak a szerb nemzetiség civil közösségének munkájában. Édesapja Csupity Iván 50 évig volt a rác templom gondnoka. Két húga van.

Csupity Simon már büszkén mutathatja a díjat Fotó: Ady Géza

Az általános iskolát, mint minden pentelei, a Szórád Márton Általános Iskolában végezte, majd a helyi szakmunkásképző iskolában esztergályos szakmunkás bizonyítványt szerzett.

A Dunai Vasműben dolgozott, munkáját Kiváló Dolgozó díjakkal ismerték el. A katonai szolgálatot Ercsiben teljesítette, és Élenjáró Katona kitüntetéssel szerelt le.

Kézilabda és labdarúgó sportágban edzői majd játékvezetői szaktanfolyamon is sikeresen vizsgázott. Alapítója az Intercisa kispályás focicsapatnak.

A pentelei civil közösség munkájában hosszú évek óta tevékenykedik. Negyvenkét éve a rác templom gondnoka, e feladatot édesapjától vette át és hasonló lelkiismeretességgel végzi. A Pentele Baráti Körnek 1987-ben alapító tagja, majd tíz évig a vezetőség tagja is volt. Részt vett a 48-as emlékmű létrehozásában, a II. világháborúban elesett pentelei katonák hősi emlékhelyének létrehozásában.

A László lmre Nótaklub tagja 22 éve. Alapítója a 40 éve alakult Délszláv Klubnak, és képviseli benne a pentelei rác közösséget. A Szerb Nemzetiségi Önkormányzatnak is alapítója volt és megalakulása óta vezetőségi tagja, alelnöke. Hosszú évek óta a Városalapítók Egyesületének tagja. A pentelei hagyományőrző rendezvények aktív résztvevője, segítője. Helytörténeti kutatásait a rác nemzetiség helyi történetével kapcsolatosan végezte.

A Pentele városrészben és a szerb nemzetiségi önkormányzatban végzett kiemelkedő munkásságáért Csupity Simont a városrész legrangosabb elismerésében, a Pro Pentele díjban részesítette a Pentele Sport-, Kultúr- és Hagyományőrző Egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!