Hírek

2017.08.08. 18:55

Leszerelik a villanyvezetéket a mezőfalvai katolikus templom faláról

MEZŐFALVA Az energiaszolgáltató hálózatfejlesztési munkálatainak köszönhetően szerdán végleg megszabadul a falat csúfító villamosvezetéktől a mezőfalvi templom.

Horváth László

Mint korábban beszámoltunk róla, a Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus templom felújítását nem lehetett befejezni az előbb említett vezeték miatt. A három oldalról gyönyörűen renovált, lefestett épület északi felén éktelenkedő kábelek eltávolítása után már nem lesz akadálya, hogy egyszer majd teljes terjedelmében megszépülhessen az épület.

A Mezőfalván átutazók, de talán még a helyi emberek is bizonyára értetlenül szemlélték a templom befejezetlen külső megújulását. Télen még állványerdő borította, három oldal lefestése után viszont elbontották a vasszerkezetet. Akkor májusról szóltak az ígéretek, hogy a negyedik oldalról a munkát akadályozó villanykábeleket leszereli a szolgáltató. Nos, ha májusban nem is, de kis csúszással augusztus elején bizonyossá vált. A munkálatokról a múlt héten kértünk tájékoztatást.

Remélhetőleg folytatódhat a templom renoválása, miután a villamos vezeték lekerült a falról

- Augusztus 8-án és 9-én, kedden és szerdán fogjuk Mezőfalva belterületén - a korábban már megkezdett - kisfeszültségű hálózat átépítési munkálatokat befejezni. A látképet romboló és a templom renoválását akadályozó, a templom falán lévő kisfeszültségű kötegelt légkábelt a szerdai napon fogjuk leszerelni - kaptuk a hivatalos információt a község áramszolgáltatójától. Hosszas tervezési, előkészületi munka és engedélyeztetés előzte meg ezt a számunkra is fontos fejlesztést. A meglévő Piac téri transzformátor-állomástól indult a két rendszerű vezeték az egészségházig. Egy újonnan jelentkező teljesítményigénnyel összhangban átszerveztük az ellátási határokat, szakaszhatárokat módosítunk három transzformátor körzetben. A többlet-teljesítményt igénylő részére új kivezetést építünk a már meglévő oszlopsoron. Új oszlopok elhelyezésére nem kerül sor, sőt oszlopot és hálózatot is bontunk el az átalakítás kapcsán. A polgármester kérésének is eleget téve bontjuk le a kötegelt hálózatot. A nagy melegre való tekintettel megvizsgáltuk, milyen módon lehetne a munkát átütemezni, vagy lerövidíteni. Egyeztetéseket követően arra jutottunk, hogy a munka pályázati kötöttségek miatt nem halasztható, így nem várhatunk a hűvösebb napok eljöttéig. A lakosságtól türelmet és megértést kérünk! Tudjuk, nem könnyű elviselni a nyári nagy melegben a villamos-energiaszolgáltatás hiányát, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb időre minimalizáljuk a kiesett időt - olvasható a Hírlaphoz eljuttatott levélben.

Az örvendetes hírrel megkerestük Kristofory Valter plébánost is, aki e hét hétfőjén a cikk szerzőjétől értesült először a kábelek levételéről. - 2014-óta húzódó történet ez - mondta lapunknak. A renoválás folytatásához majd ismét pályázati források után kell nézni. Mindenesetre jelentős és örömteli a tény, hogy elhárult az utolsó technikai akadály is a felújítás befejezése elől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!