Hírek

2017.08.14. 17:16

Elismerések a penteleieknek: Megszentelték a kenyeret, átadták a díjakat

Ünnepelni gyűlt össze városunk pentelei közössége tegnap délután a Pentele Klubházban.

Balla Tibor

Szokásosan az augusztus 20-i ünnepségsorozat keretein belül szokták átadni a Pentele városrész legnagyobb elismerését, a Pro Pentele díjat. Idén mégis úgy döntöttek, hogy korábban, már hétfőn kifejezik elismerésüket azoknak, akik a legtöbbet tették a városrészért. Így aztán a tegnapi napon a Szent Istváni megemlékezés és az új kenyér megszentelése, megszegése is lezajlott egyfajta aratóbál keretei közé szorítva. Átadták az Oklevél Penteléért és az Emlékoklevél Penteléért elismerést is.

Az ünnepi délutánon elsőként Szeleczky Csaba helyettes plébános tartott egy rövid megemlékezést Nagyboldogasszony ünnepének előestéjén, méltatva Szent István érdemeit. Mint mondta: csak nekünk adott egy királyi család ennyi szentet. Beszéde után megszentelte a nemzetiszín szalaggal díszített ünnepi kenyeret, szenteltvízzel meglocsolta, és paraszti szokás szerint a késsel keresztet rajzolt rá.

Akik a legtöbbet tették Penteléért. Mihalovics Jánosné hiányzik a képről Fotó: Ady Géza

A Pentelei Kéknefelejcs Népdalkör idén is kitett magáért, beöltözve búzakévével, sarlóval, kannákkal, búzafonattal, gereblyével felszerelkezve elevenítették fel az aratás utáni szokásokat, amikor a gazda és a gazdasszony fogadja az aratókat. Szokás szerint énekszó és tánc kísérte mindezt. Tamásné Erzsike Szent István érdemeit sorolta el, ifj. Pálfalvi János a Himnusz Szent István királyhoz című verssel hangolt az ünnepre. Szabó Tamás, a Pentele Sport-, Kultúr- és Hagyományőrző Egyesület alapítója és elnöke elmondta: a Pro Pentele díjat, amelyet ő és a Penteléért Alapítvány hozott létre 1992-ben, csak az arra érdemesek kaphatják. Akkoriban úgy érezték, nagyon sok olyan ember van, aki nagyon sokat dolgozott a pentelei hagyomány megőrzéséért, és kiérdemelték legalább az erkölcsi elismerést. Így jött létre a díj, amit az kaphat, aki Pentele városrészért évtizedeket dolgozik önzetlenül a pentelei hagyományokért, kultúráért, sportért. A mostani a díj történetében a 25. alkalom volt. A legrangosabb elismerések mellett okleveleket is átadtak.

Hingyi László képviselő maga is Pro Pentele-díjas

Hingyi László, térség önkormányzati képviselője adta át az Oklevél Penteléért elismerést Paksi Máriának és Mihalovics Jánosnénak, az Emlékoklevél Penteléért elismerést Sipos Andrásnénak és Vagyovszki Józsefnének, végül a Pentelén elérhető legnagyobb elismerést, a Pro Pentele díjat Csupity Simonnak.

Hingyi László megszegte a kenyeret, amiből minden jelen lévő kaphatott, majd a penteleiek maradtak még egy kicsit bálozni, ünnepelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!