Hírek

2017.04.17. 19:33

A lányok rafináltak Baracson - ezúttal a fiúk is kaptak a húsvéti áldásból!

Régi szokás a baracsi táncos legényeknél, hogy húsvét hétfőn felkeresik leány ismerőseiket. A vidám rituálénak egyetlen célja van, jó alaposan megöntözni a „virágszálakat”. Nos, bátran állíthatjuk, az idén sem lesz módjuk sorvadozni a baracsi lányoknak. Vödörből zúdult a locsolóvíz – amolyan igaz népi módra!

Horváth László

A baracsi fehérnép zokon is venné, ha kimaradnának a locsolásból – mondta lapunknak készülődés közben húsvét reggelén a Simon leányok édesanyja Simon Attiláné. Ilyenkor mindig nagyon izgulnak, mennyien érkeznek, és milyen hideg lesz a víz. Pár perc beszélgetés után már be is futottak a srácok.

Rafináltak a baracsi lányok, magukkal rántják a fogókat, így a fiúk is csurom vizesek lesznek. Baracs - Templomoson Simon Angéla próbált túljárni a fiúk eszén. Fotó: Horváth László

Mosonyi Csanád vezetésével a baracsi táncosok apraja gyülekezett húsvéti öntéshez. Először komótosan megtöltötték a vedreket, majd két markos legény közrefogta első áldozatát. Háromra zúdult a hideg víz, azonban rafinált volt a leány! Egyik fogóját magával rántva menekült a víz elől. Így esett a templomosi Simonéknál, hogy Angéla helyett az első alkalommal locsolkodó Kenyér Szabolcs kapta a legtöbb vizet. Rövid vigasztalás után a második Simon leány sem kerülte el a sorsát.

Kenyér Lilla sem úszta meg Templomoson, alaposan megöntötték a táncosok

Rékát már ügyesebben öntötték a legénykék. A jó munkáért jár a vendéglátás! Ahogy szokás, locsolás után piros tojással, süteménnyel gazdagodtak a húsvétozók. A következő helyszín előtt kérdeztük Mosonyi Csanádot a gyerekek vezetőjét, mióta is tartják ilyen szépen a helyi szokásokat?

- Nyolc éve csatlakoztam a táncosokhoz, de már azelőtt is járták a fiúk a környéket. Két éve vettem szárnyaim alá az aprónépet. Baracs-Templomoson hét-nyolc helyen is locsolkodunk húsvét alkalmával. Simon Attila fogatára pattanva járjuk a községet, meglátogatva leány ismerőseinket. Ügyesek a fiúk, és mindig nagy kedvvel ápolják a hagyományainkat, a húsvétit meg különösen. A nagyobb táncosaink már hajnalban beutaztak a városba, az ottani ismerősökhöz, de egészen biztosan megjelennek majd Templomoson is – ismertette a programot Mosoni Csanád.

Baracson tehát ismét a hagyományápolás szép példáját láthattuk a néptáncosoktól. Valószínűleg a májusfa állításnál is találkozunk majd velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!