Hírek

2016.08.11. 18:00

Városfejlesztés - Modernizáló döntések

Dunaújváros - Soron kívül ülésezett a közgyűlés tegnap délelőtt. Jórészt a Modern Városok Program, a kormánnyal kötött megállapodás tartalommal megtöltése követelt sürgős döntést.

Körmendi Erzsébet

A közgyűlés tagjai tegnap ismét megszakították a nyári szünetet, mert ahogyan Cserna Gábor polgármester fogalmazott, soron kívüli tárgyalást igényel a Modern Városok Programban szereplő, mintegy 30 milliárd forint összértékű beruházások közbeszerzéseinek előkészítése, a hatástanulmányokkal, kivitelezéssel összefüggő döntések.

Ám előtte még egy fontos napirendi pont volt, amely viszont az októberi népszavazást készíti elő: a közgyűlés megválasztotta a Fejér megyei 04. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság tagjainak dr. Bakos Károly, dr. Hanák Tamás és dr. Balog Edina ügyvédeket, akik hétfőn teszik le az esküt a városházán.

Cserna Gábor polgármester és dr. Sürü Renáta jegyző a tegnapi közgyűlésen
Fotó: Zsedrovits Enikő

A Modern Városok Programot magában foglaló tárgyalási blokkban elsőként a vidámparkról, illetve a vidámparki terület fejlesztéséről, a funkcióváltást célzó beruházásról volt szó. Ugyanis elhelyezési vizsgálatra, programtervre van szükség.

A Modern Városok Program döntései előtt két ellenzéki képviselői is bejelentette: nem támogatja a határozati javaslatokat. Szabó Zsolt külön meghívót várna a beruházáscsokor megvalósítására létrehozott munkacsoport üléseire, ám a polgármester felhívta a figyelmét: ezekre az ülésekre a munkacsoport tagjait hívják meg, Szabónak pedig joga van képviselőként tájékozódni az ott történtekről, a beruházásokról a tagoknál, vagy a városfejlesztési igazgatónál. Pintér Tamásnak szintén voltak kifogásai. Megállapította, hogy a munkacsoport vezetője nincs jelen az ülésen, a csoport még nem ülésezett, pedig stratégiai fontosságú ügyekről van szó.

 

A két felvetés után elkezdődött a szavazás. A közgyűlés hozzájárult ahhoz, hogy az önkormányzat ajánlattételi felhívást tegyen közzé a vidámpark, illetve a vidámparki terület fejlesztését, funkcióváltást célzó beruházáshoz kapcsolódó elhelyezési vizsgálat és programterv elkészítésére. A Baracsi úti arborétum további fejlesztése és az ahhoz kapcsolódó látogatóközpont kialakítását szolgáló programterv megrendelése volt soron, amikor Tóth Kálmán felhívta a figyelmet: közlekedési, parkolókialakítási szempontból komoly egyeztetésekre lesz szükség, erre oda kell figyelni. A polgármester egyetértett vele. A Mondbach-kúriába költözik az Intercisa Múzeum, a helyén, a város szívében szálloda lesz - ezt készítették elő a képviselők. A következőkben pedig: a műszaki és tanulmánytervekkel kapcsolatos feladatokat a DVG Zrt-re bízták, továbbá a város Vasmű út 41. Irodaház Kft.-jét jelölték ki lebonyolító, projekttársaságként. A Modern Városok Program után is fejlesztésekkel folytatódott a sor: eldöntötte a grémium, hogy mely cégektől kér ajánlatot engedélyezési és kivitelezési (egyesített) tervek elkészítésére, ezek ugyanis szükségek ahhoz a közlekedésfejlesztési pályázati anyaghoz, amelynek benyújtásáról korábban határozott a testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!