Hírek

2016.08.18. 19:00

Emlékfát avattak Baracson

Emberség és gyógyítás, e két fogalom szorosan összekapcsolódik, ahogy Nyitrai Mihály baracsi születésű fafaragó művész Stilizált család című alkotásában is összetartoznak a kimunkált formák.

Horváth László

A jelképfát szerda délután avatták a baracsiak az apátszállási orvosi rendelő kertjében. A bensőséges hangulatú ünnepségre közel ötvenen jöttek el.

- Egy ember tetteinek értéke akkor mutatkozik meg igazán, ha sok év elteltével is emlékeznek rá - méltatta a néhai orvos munkásságát ünnepi köszöntőjében Várai Róbert polgármester. Dr. Tibor Ferenc körzeti orvos harminckét esztendőn keresztül gyógyította a baracsiakat. 1959-ben érkezett a községbe. Körzetében Baracs teljes közigazgatási területe, Kisapostag, Kisszentmiklós, helyettesítések alkalmával Előszállás, Nagykarácsony tartozott az ellátási feladathoz. 1961-től a körzethatárok módosulása miatt csak Apátszállás orvosa volt. Munkámat igyekeztem az emberek megelégedésére végezni, különösen szívemen viseltem a rossz anyagi körülmények között élők problémáit és a sokgyerekes családokét - vallotta magáról 1995-ös nyugdíjazásakor, a díszpolgári cím átvételekor. Emlékét ezen jelképfa is tovább őrzi - ismertette a doktor életútját Várai Róbert.

Dr. Tibor Ferenc jelképfájánál szerda délután sokan helyeztek el virágot, emlékezve az orvosra

Az emlékgondolatok után a család részéről a doktor úr fia Tibor Attila, az emlékfa alkotója Nyitrai Mihály, dr. Gáncs László jelenlegi körzeti orvos és Várai Róbert rántotta le a leplet Baracs legújabb köztéri szobráról.

Az avatót követően többen is szót kértek, hogy elmondhassák a doktor úrral kapcsolatos régi emlékeiket. Volt, mikor a gyerekei segítségével térdig érő sártengeren át, vagy éppen átjárhatatlan hómezőkön, szánkóval érkezett a beteghez, de akadt, mikor a recepten egy köbméter sóder átrakása szerepelt gyógyírként a jelentkező bajára. Ez utóbbit az emlékezők szerint a patikustól tudta meg az érintett... - és meséltek még számos anekdotát a három évtized történeteiből családtagok, emlékezők.

Szerdától, aki Baracs-Apátszálláson felkeresi az orvosi rendelőt, egy új köztéri alkotást talál a kapu melletti kertben. A jelképfa dr. Tibor Ferenc munkásságának állít emléket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!