Hírek

2015.11.01. 18:03

Luther Márton leveléről - A helyi evangélikusok és reformátusok közösen ünnepeltek

Dunaújváros - A reformáció napján világszerte megemlékeztek Luther Márton 1517. október 31-én írott leveléről.

Pekarek János

A rendkívüli akusztikájú, a Reformáció napjára méltóságteljesen feldíszített evangélikus templomban szombaton este öt órakor kezdődött az emlékező istentisztelet. Abból az alkalomból, hogy két esztendő híján éppen fél évszázada, 1517. október 31-én írta híres levelét, benne kilencvenöt tételével a katolikus egyház megreformálása érdekében, Albert mainzi érsek búcsúcédulái ellen tiltakozva. (Az érsek e búcsúcédulák árusításával akarta összegyűjteni a római Szent Péter székesegyház építésére a ráeső összeget, valamint személyes adósságai törlesztésére is szánta a bevételt.)

Az ünneplők a dunaújvárosi evangélikus templomban szombat délután, a reformáció napján (fotó: Zsedrovits Enikő)

Azt a hitet azonban csak Philipp Melanchton 1546-os írása terjesztette el, hogy Luther még az aznap ki is szegezte tételeit a wittembergi vártemplom kapujára. Ilyesmi a kutatások szerint nem történt és nem is lett volna sok értelme, hiszen a polgárok többsége akkoriban nem tudott olvasni, különösen nem latinul, ahogyan a levél íródott...

Luther, aki korábban Ágoston-rendi szerzetes volt, majd teológus, egyetemi professzor, Biblia-tanár lett, egész további életében, 1546-ban bekövetkezett haláláig harcolt a pápaság ellen, a katolikus egyház megváltoztatásáért. Legfőbb tétele: Isten örök igazságossága tisztán kegyelmi ajándék, amelyet az ember a Jézusba vetett hit által kap meg, ezt az ajándékot semmilyen egyéni teljesítménnyel nem lehet kiérdemelni. Nézeteiért kiközösítették az egyházból, könyveit elégették, és felszólították, hogy vonja vissza tanait. Ezt azonban nem tette meg. Ő volt az első pap, aki meg is nősült, mivel a házasságot nem tekintette szentségnek. Hat gyermeke született.

Stermeczki András evangélikus lekész zsoltáréneklés közben

Az evangélikus templomban Stermeczki András evangélikus lelkész vezetésével zsoltárok éneklésével kezdődött az ünnepség. Majd Böttger Antal református lelkész mondott nagyhatású beszédet, Pál apostol korintusbeliekhez írott első levelének igéiből kiindulva: Vigyázzatok, álljatok meg a hitben, legyetek férfiak, legyetek erősek!

A lelkész, az apostoli igéket magyarázva és elemezve, feltette a kérdést, végignézve a híveken, hogy vajon nem sékélyesedett-e el hitünk gyakorlása egy kicsikét?

A lelkész beszédében utalt a modern kor kihívásaira, az internet megjelenésére, ahol valóságos divat lett kérkedni az ateizmussal. Van-e a híveknek válaszuk ezekre a kihívásokra, kérdésekre és problémákra? kérdezte Böttger Antal, felhíva a figyelmet arra, hogy már csak ezért is fontos rendszeresen, újra és újra olvasni a Bibliát, erőt merítve belőle a mindennapi lelki, szellemi megpróbáltatásokhoz.

Hiszen értelmezése szerint a Pál apostol által írott ige: Vigyázzatok! elsősorban figyelemfelhívás, figyelmeztetés arra, hogy legyetek éberek, álljatok készen a tanúságtételekre. Legyen válaszotok a kételkedőknek. Az álljatok meg a hitben kijelentés nem csak a hithez való ragaszkodást jelentheti, hanem annak megvallását is. S a legyetek férfiak természetesen nem csak a férfiaknak szól, hanem a lelki erősséget és kitartást tartja fontosnak, miként a legyetek erősek azt, hogy Isten által megerősíttessenek a keresztyén hívek.

A reformáció napját világszerte megünneplik a protestáló egyházak hívei. Ezen a napon Luther kiállására, következetességére, kitartására és érveinek súlyára emlékeznek. Ezen a napon valahogyan különleges jelentőséget, történelmi távlatot kapnak az apostoli hitvallás szavai: Hiszek egy Istenben...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!