Hírek

2015.07.15. 15:08

Pengés lesz a határkerítés - Dunaújvárosi segítséggel gyártják a büntetésvégrehajtás cégeinél

Dunaújváros – Helyi szakemberek is részt vállalnak a határkerítés anyagainak, alkatrészeinek előkészítésében.

Pekarek János

Ha acélszerkezetről van szó, Dunaújváros aligha maradhat ki a dologból: ez a déli határon készülő kerítésre is igaz. Városunkban gyakorlatilag a vasmű építésének kezdetétől foglalkoznak acélszerkezetek tervezésével és gyártásával, a nehéz csarnokszerkezetektől a könnyűszerkezetekig. A tervezési és gyártási tudás, technológia, felszerelés a mai napig megvan.

Ezért a helybelieket aligha éri meglepetés azzal, hogy a magyar-szerb határszakaszon, a bevándorlási hullám megfékezésére szánt határkerítés elkészítésében benne is benne vannak dunaújvárosi szakemberek.

Az már a kormány bejelentéséből kitűnt, hogy a büntetésvégrehajtás üzemeiben, fogvatartottak (elítéltek) dolgoznak majd a kerítés anyagainak előállításán. Mivel a pálhalmai Országos Büntetésvégrehajtási Intézet sándorházi részlege mellett eleve működik egy acélszerkezeti üzem (korábban radiátorgyár is volt), ahol rabokat is foglalkoztatnak, akár ennyiből is kikombinálhatták tájékozott dunaújvárosiak, hogy mi lesz.

A Szegedhez közeli Mórahalom mellett hétfőn reggel kezdődött meg a leendő határkerítés úgynevezett mintaszakaszának építése, egyelőre a talajmunkákkal. A helyszínen kedden megjelent Nagy László, a kerítés anyagait előkészítő  Kft ügyvezető igazgatója, aki elmondta: a büntetésvégrehajtás gazdaságainak csoportja állítja elő a kerítés alkotóelemeit. Ez a hazai börtönök mellett működő kft-k ipari üzemeit jelenti. Maga a kerítésépítés ezen alkatrészek felhasználásával már a Magyar Honvédség dolga.

Nagy László az MTI-nek elmondta: a bv-cégek egy dunaújvárosi Kft segítségével készítik elő a szükséges anyagokat, ezek egy részét kedden a mintaprojekt helyszínére szállították.

Itt vált láthatóvá, hogy a kerítés drótból készül majd. Három méter magas lesz, szemben az első hírekkel, amelyek még négyméteres határkerítésről szóltak. Viszont a három méteres változat alsó és felső részén úgynevezett pengés drót lesz, ami a kerítés megbontását, megmászását jelentősen megnehezíti.

Mórahalomnál egyelőre százötven méteres próbaszakaszt építenek: ezen a hosszúságon három különböző technológiát tesztelnek majd. Ebből az egyik a hírek szerint a faoszlopokra szerelt kerítés és pengés drót lesz: ebből 25 méteres szakasz készül.

A második verzióban fémoszlopok szerepelnek, betonalapon, illetve olyan fémoszlopok, amelyeket cölöpverővel vernek bele a talajba. Elképzelhető, hogy nem egyforma technológiával készül majd a határkerítés minden szakasza, hanem a helyi talajviszonyoknak és adottságoknak megfelelően változik majd a módszer.

A tervek szerint a drótkerítést tartó oszlopokat 25 méterenként állítják fel. Mégpedig a magyar-szerb határtól befelé számított 2,5 10 méteres sávban, mivel a kerítés csakis magyar felségterületen épülhet. A kerítés határtól való konkrét távolságát is nyilvánvalóan a terepviszonyok határozzák meg.

Nagy László tájékoztatása szerint a teljes határkerítés a magyar-szerb szakaszon november 30-ig épül meg. Vagyis: a határidő szoros!

A költségekről egyelőre csak találgatások láttak napvilágot: előfordulnak nyolcmilliárdos, de húsz-huszonöt milliárd forintos becslések is. Pontos összegeket valószínűleg csak azután lehet mondani, hogy döntenek a kerítés technológiájáról, valamint az őrzésének, ellenőrzésének, az ezekhez használt elektronikus berendezéseknek a fajtájáról, mennyiségéről is. Az biztos, hogy egy hatásos kerítés komoly összegbe kerül!

Kerítésoszlopok az ideiglenes biztonsági határzár 150 méteres mintaszakaszának építési területén a magyar-szerb határon, Mórahalom térségében, kedden délelőtt. Háromféle technológia lehet. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A magyar kormány júniusban döntött arról, hogy kerítéssel zárja le a magyar-szerb határszakaszt. Uniós felmérések szerint most a nyugat-balkáninak nevezett, Magyarországon is átvezető bevándorló-útvonal a legforgalmasabb. A bevándorlók tavalyi, néhány ezres létszámával ellentétben idén az első félévben több mint ötvenezren lépték át a magyar-szerb határt. Többségük néhány napon belül továbbutazik.

A határkerítés 175 kilométer hosszú lesz, magyar területen épül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!