Hírek

2015.07.16. 17:08

A sín is meg tud főni - Idén még nem okozott balesetet a hőség

Idén már többször volt hőségriadó. A hétvégére megint 35 fok körüli hőmérsékletet prognosztizál a meteorológia. A vasúttársaság is készül a hőségre, ugyanis a kánikulában deformálódhat a pályatest, megnyúlhat a felső vezeték.

Tihanyi Tamás

A tartós hőterhelés szerkezeti változásokat okozhat a vasúti pályában, a magas sínhőmérsékletnél 50 60 Celsius-fok között a pálya deformálódhat. Amennyiben ennek jelei mutatkoznak, a biztonságos vonatközlekedtetés érdekében sebességkorlátozást vezetnek be, tájékoztatott a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága. A felső vezetékek a nagy meleg hatására megnyúlnak. Emiatt felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés, -sérülés előfordulhat a nagy melegben. A MÁV Zrt. pálya- és felsővezeték-hálózatát karbantartó ügyeletesei folyamatosan készen állnak arra, hogy kijavítsák a keletkező pályahibákat.

A vasúttársaság szakemberei folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sínhőmérsékleti pontokat, és amennyiben a 45 Celsius-fokot elérő, illetve meghaladó sínhőmérsékletet mérnek, a MÁV fokozott pályafelügyeletet vezet be.

A vasúttársaság szakemberei folyamatosan ellenőrzik a kritikus sínhőmérsékleti pontokat. Fotó: Penovác Károly

Az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztáskor, s általában műszaki meghibásodások, haváriahelyzetek okozta hosszabb vonatkésések esetén gondoskodnak vízosztásról. Az InterCity-vonatokon szintén osztanak vizet, amennyiben meghibásodik a klímaberendezés. Idén június 12 15. és július 3 8. között, a hőségriasztások ideje alatt a budapesti főpályaudvarokon és 14 nagyobb vidéki állomásokon köztük Veszprémben is ingyen ásványvizet biztosított utasai számára a MÁV-START.

A vasúttársaság a szabadban dolgozó vasutasok számára is biztosítja a törvényben előírt munkavédelmi és munkabiztonsági feltételeket. Az erős napsugárzásban dolgozók számára megfelelő védőfelszerelést, korlátlan mennyiségű ásványvizet és óránként 10 15 perc pihenőidőt biztosít. Rendkívüli helyzet esetén az átlagostól eltérő munkaszervezési intézkedések léphetnek életbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!