Hírek

2015.03.23. 16:40

A pékségek vasárnap nem árulhatnak péksüteményeken és tejtermékeken kívül mást

Dunaújváros - Kis képzavarral élve, még mindig vannak nyitott kérdések a vasárnapi nyitvatartással kapcsolatban, például arról, hogy a pékségek csak ezen a napon nem árulhatnak péksüteményeken és tejtermékeken kívül mást.

Gallai Péter

Az már egyértelmű, hogy a kiskereskedelmi és nagykereskedelmi tevékenységet is végző üzletek - mint amilyen a Metro - , sem nyithatnak ki arra hivatkozva, hogy ők vasárnap nagykereskedelmi tevékenységet folytatnak. Ezt a sebtében hozott törvénymódosítást múlt hét szerdán fogadta el a Parlament, de várhatunk még hasonló kiigazításokra a közeljövőben is.

Az például a pékséget üzemetetők között vita tárgya, vajon vasárnap délig csak azok nyithatnak ki, akik kizárólag péksüteményeket árulnak, vagy azok is, akik például üdítőitalos pultot is üzemeltetnek, azzal a kitétellel, hogy aznap nem árulhatják az üdítőket? A kizárólagosság tehát az árusítható termékek körére vagy a kiskereskedelmi egység jellegére vonatkozik? Kérdéseinkre még nem kaptunk hivatalos válaszokat, ugyanis az értelmezés jelenleg is zajlik.

Az egyik dunaújvárosi pékség vasárnap nem nyitott ki, ott maradhatott az üdítőkínálat...
Fotó: Ady Géza

A benzinkutak esetében sem egészen egyértelmű a helyzet, hiszen egy helyen árulnak üzemanyagot, működik vendéglátóegység, azaz kávézó, valamint shop is. A törvény szerint az üzemanyagtöltő-állomásokra nem vonatkozik a vasárnapi zárvatartás, de vajon a shopokra sem, amelyek egyértelműen kiskereskedelmi tevékenységnek számítanak?

A székesfehérvári Alba Plaza is kinyitott vasárnap, az ételudvarral, gyógyszertárral, virágossal, lottózóval, hajvágó szalonnal egyetemben, valamint három divatáru szaküzlet és egyéb szolgáltató is meg tudta oldani a törvényes nyitvatartást. S noha a korábbi vendégszámot meg sem közelítették, Vámos Zsolt, a pláza igazgatója annyit leszögezett: korai lenne a tapasztaltakból messzemenő következtetéseket levonni, hiszen ez volt az első, mondhatni kísérleti vasárnap.

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége februárban csatlakozott a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által kezdeményezett aláírásgyűjtéshez, amely a vasárnapi nyitvatartással kapcsolatos népszavazás kiírásához szükséges. Információink szerint a VOSZ benyújtotta kérelmét a választási bizottsághoz, amely azonban elutasította őket. A szövetség fellebbezett, a Fővárosi Törvényszék verdiktjére várnak.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!