Hírek

2015.02.09. 18:30

Menthetetlen a hét nyaraló a megcsúszott kulcsi partszakasznál

Kulcs - Az önkormányzat vezetői szakértők bevonásával járták be pénteken a Sőtér sétány melletti, megcsúszott, veszélyessé vált partszakaszt.

Körmendi Erzsébet

Jobb Gyulával, Kulcs polgármesterével egy héttel ezelőtt voltunk lent a Sőtér sétánynál, ahol a hajóállomás fölött mintegy 100 méteres szakaszon erőteljesen megcsúszott a partoldal. A teljesen átvizesedett, kenőcsössé vált agyagprizma fölötti talajréteg folyamatosan csúszik lefelé, tolja maga előtt az alatta lévő ingatlanokat a Duna felé. A hatalmas földtömeg nyomja kifelé a kerítéseket, a sétány szélénél már erősen felpúposodott a talaj. A közmeghallgatáson az is elhangzott, hogy szerény becslés volt a 40 ezer köbméter - már jóval nagyobb tömegű föld mozdult meg a partnak azon a szakaszán. A sétányon egyaránt veszélyes lehet járművel, vagy gyalogosan közlekedni, ezért a polgármester vaslánccal lezáratta az utat. Intézkedtek a gáz és a vízszolgáltatás szüneteltetéséről. A villanyt viszont csak a közvetlenül veszélyeztetett hét ingatlanról köttették le, az utcában meghagyták a szolgáltatást, így a sétány többi részén nem maradtak áram nélkül az ingatlantulajdonosok.

Az önkormányzat vezetői lezáratták a Sőtér sétányt, mert autóval és gyalogosan egyaránt veszélyes lehet ott közlekedni
Fotó: Zsedrovits Enikő

Az önkormányzat vezetői, kivitelező cégek szakértőivel, ügyvéddel közösen járták be a csúszásveszélyes területet pénteken, majd egyeztettek. Abban maradtak, hogy a kivitelező cégektől záros határidőn belül műszaki megoldási javaslatokat, terveket vár az önkormányzat, tudtuk meg Jobb Gyulától. Elmondta továbbá: a Sycons Kft. felajánlotta, hogy saját költségén fúrásokat végez holnap a hajóállomás fölötti szakaszon a cég stabilizálta a négy évvel ezelőtt leomlott partoldalt a Hullám és Deák Ferenc utcában, mégpedig minden jel arra utal, eredményesen.

Keresik a megoldásokat. Kulcs vezetői tisztában vannak azzal, hogy a most megcsúszott partfalszakaszon, a Sőtér sétány fölött nem alkalmazhatják már a korábban tervezett műszaki megoldásokat, mert időközben a természet felülírta az elképzeléseket. A stabilizálásra elnyert támogatást viszont szeretnék megtartani, beépíteni az új műszaki tartalmakba, amennyiben lehetséges, mert minden fillérre szükség van a parton. Erről is egyeztetnek.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!