Hírek

2015.02.03. 16:05

Kulcsi partfalszakadás: naponta 10-15 centis csúszás a Duna felé

Kulcs - Csúszik a part a hajóállomásnál körülbelül 100 méter hosszban. Nagyjából 40 ezer köbméter föld mozdult meg az átázott lösz fölött.

Körmendi Erzsébet

A hajóállomásnál lévő Sőtér sétányon hét víkendház vált életveszélyessé, mert megmozdult fölöttük a partoldal, és a képlékeny, sőt helyenként kenőcsössé átvizesedett óriási földtömeg tolja lefelé az ingatlanokat.

- A szakértő szerint hirtelen mozgás, partszakadás nem várható ezen a részen. Viszont folyamatosan és naponta tíz-tizenöt centit csúszik lefelé az egész domboldal. Ha így halad, mint az elmúlt napokban, akkor még egy hónap, és eltűnik az út is. A sétány egyébként már jó egy méterrel közelebb van a Dunához, mint volt korábban. A talaj túlságosan laza, teljesen át van ázva. Úgyhogy jelenleg nem is tudunk semmit tenni. A kerítések már megdőltek, és úgy gondolom, a hajóállomásunk is veszélyben van - sorolja a tényeket Jobb Gyula polgármester a helyszínen. A Sőtér sétánynak azt a szakaszát lezáratták, a vizet, gázt kikapcsoltatták már.

A hajóállomás mellett cölöpökkel erősítették meg a talajt, fölötte 30 centi vastag beton borítást kapott az út – és a tömbök kezdenek elmozdulni. A sétány másik oldalán, a partoldal aljában lévő nyaralóknak gyakorlatilag végük.

Egy fa gyökerestől fordult ki a földből, az úttesttel egy szintben voltak régen a garázsbejárók, de az a sáv teljesen felpúposodott, mert óriás súllyal nehezedik rá felülről domboldal, tolná a Dunába, de a cölöpök még tartják alul. A kerítések meghajolnak a nyomás alatt, a villanyoszlop dől a hajóállomás felé. Fent, a közmunkaprogrammal épített rézsű cakkosan megszakadt több helyen, kidőlt a gyalogút korlátja, a régen járdát jelentő gumiabroncsokból már csak néhányat látunk, a többit elnyelte a föld. Kulcson három csúszásveszélyes terület van: a Hullám és a Deák Ferenc utca, a hajóállomás fölötti rész, valamint a strand fölötti partoldal.

A legnagyobb gond a Hullám és Deák utcában volt – négy évvel ezelőtt ott volt a nagy partszakadás. De a stabilizálás jól sikerült: ott most nincs gond. Az önkormányzat megrendelte a szakértői véleményt, és ha az is kedvező, akkor visszaállítják az áramszolgáltatást, amit évek óta sürgetnek az ingatlantulajdonosok.

A partvédelmi munkákat végző Sycons Kft. geodétája már decemberben jelente a polgármesteri hivatalban, hogy megmozdult a partoldal a másik problémás részen, a hajóállomásnál is. Azóta apró jelzések volta, egy hete azonban jelentősek a mozgások. A tavaly augusztusban és szeptemberben leesett 370 milliméter csapadék a termőföldekről idén januárban, februárban, márciusban ér le a Duna-partra, állították a szakértők. Igazuk volt... és hol van még a március vége..., plusz a mostani csapadékos idő csak súlyosbít a helyzeten. Jó, hogy a Sycons szakemberei rendszeresen ellenőrzik a mozgást, bár most már egyértelmű, szabad szemmel is jól látható: a hajóállomás melletti nyaralóknak végük.

Talán nem lenne ekkora a baj, ha mégépítik a támfalat tavaly. De nem sikerült, mert megtorpedózta az egyik nyaralótulajdonos: feltételeket szabott, és a hozzájárulása nélkül nem kapták meg a vízjogi létesítési engedélyt. Most viszont már súlyos a helyzet, nem lehet támfalazni. Pedig a helyzet súlyos, hiszen a törésvonal fölött 30 méterrel lakóházak vannak. Délebbre, a strand fölött is mozog a part. ahol a gondosan kialakított teraszos rézsűvel nincs gond, viszont nem elég alulról megtámasztani, ez jól látszik: a rézsű tetején, a házak alatt félkörben megjelent a törésvonal, nyomában 20-30 centi mély a süllyedés. Jobb Gyula azt mondja: nem nézhetik tétlenül, valamint tenni kell, különben vége a híresen szép kulcsi Duna-partnak. Keresik a megoldásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!