Hírek

2015.01.25. 16:10

Mérlegen a könyvtár - Olvasók, kötetek, forgalom, látogatottság 2014-ben

Címkék#könyvtár

Dunaújváros - Szokásához híven ismét elkészítette a tavalyi évet bemutató mérlegét a József Attila Könyvtár.

Szabó Szabolcs

Tételes kimutatást közölt tavalyi évéről a József Attila Könyvtár, alábbiakban e tekintélyes könyves adathatlomból szemezgetünk:

A 2014-es évben 6,7 millió forintot költhetünk dokumentumok vásárlására. A könyvtár állománya 3725 dokumentummal gyarapodott, ebből 787 dokumentumot ajándékba kaptunk; a Márai-programon keresztül, az Nemzeti Kulturális Alaptól és nem utolsósorban olvasóinktól, akiknek ezúton is köszönjük támogatást! A tavalyi évben 1 millió forintért rendeltünk újságot, folyóiratot, összesen 157 -féle napi-, hetilap és folyóirat járt, jár a könyvtárba - olvasható a jakd.hu oldalon található összegzésben, amelyben a bibliotéka által szervezett kulturális programokra kitér:

Számos sikeres rendezvényünk volt 2014-ben. Ilyen volt Ferge Béla kreatív zenei előadása, Víg Balázs interaktív könyvbemutatója, valamint Varró Dániel író-olvasó találkozója a gyermekkönyvtárban. Beszélgethettünk Kukorelly Endrével a politikai, Szekeres Erzsébettel a táplálkozási divatokról; hallhattunk hadtörténeti előadást a 350 éve elhunyt Zrínyi Miklósról, és hallgathattuk Détári Anna remek fuvolajátékát a felnőttkönyvtár olvasótermében.

A nyilvános beszámoló szerint így alakult a városi könyvtár olvasótábora a mögöttünk hagyott esztendőben:

2014-ben összesen 5787 beiratkozott olvasónk volt, ebből 3860 olvasó a felnőtt- 1449 a gyermekkönyvtár tagja, 352 fő pedig a Béke fiókkönyvtáré. A könyvtár használói 95025 alkalommal keresték fel a könyvtárat, közülük 44239-szer virtuálisan, azaz a honlapon keresztül látogattak el József Attila Könyvtárba. A tavalyi év leglátványosabb eseménye az immár mobil-eszközökre (okos telefonra, tabletre) optimalizált, megújult honlap, amellyel november 5-én találkozhattak először látogatók. A bibliotéka megújult világhálós oldala a könyvtár fennállásának 40. évfordulóján mutatkozott be az olvasóközönségnek.

Érdemes megemlíteni, hogy a Dunaújvárosi Hírlap és a József Attila Könyvtár között megállapodásnak köszönhetően a DH fotóarchívumából több ezer fotót digitalizáltak a könyvtár munkatársai. E számos érdekességgel büszkélkedő múltidéző gyűjtés szintén böngészhető a jadk.hu oldalon.

A tavalyi esztendő könyvtári krónikájához mindenképpen hozzá tartozik, hogy A Vörösmarty Mihály Könyvtár által alapított Tóth György Emlékérem kuratóriuma 2014-ben Katona Zsuzsannának adományozta a díjat könyvtárosi munkája elismeréseként, valamint a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Gyermekkönyvtáros Szekciója Vándor Bagoly Díjat Törökné Antal Mária vehette át.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!