Hírek

2015.01.14. 18:05

Löszpart-stabilizálás: a lakók szeretnék, ha az önkormányzat személyesen egyeztetne velük

Dunaújváros - A partszakadással érintett ingatlantulajdonosok várják a löszpart-stabilizálás folytatását, továbbá szeretnék, ha egyeztetnék velük a terveket.

Körmendi Erzsébet

A szemben lévő szakadópartra keresik a jó műszaki megoldást

Táborálláson 2010 októberében volt az emlékezetes partszakadás, amikor a településrész jelentős részét életveszélyessé nyilvánították. A beavatkozásoknak, a stabilizálás első ütemének lezárása előtt, 2013 nyarán maradt annyi beruházási forrás, hogy felvetődött a tervezők és a kivitelezők javaslatára plusz vállalásként az Ivó utcai telkek végének (a szakadópartnak) a rézsűzése. Az ingatlantulajdonosok többször kértek egyeztetést, de nem tudták elérni, hogy a hivatal vezetői, dolgozói felkeressék őket személyesen - állítja Orgovány Zoltán az ingatlantulajdonosok képviseletében. Utána járt, hogy Ercsiben, Kulcson, Rácalmáson milyen partfalmegerősítési technológiákat alkalmaztak, tárgyalt tervezőkkel, kivitelezőkkel, és azt mondja: a rézsűzés a legolcsóbb megoldás, ez vitathatatlan, de az eredeti terv nem azt tartalmazza. Kíváncsiak a mérési eredményekre, és arra, mikor folytatják a partfal tervezett stabilizálását.

A felvetésekre Németh Tünde önkormányzati sajtószóvivőtől kaptunk választ. A közlemény szerint folyamatos az egyeztetés Táborállás jövőbeli fejlesztéséről, mint ahogyan folyamatos az egyeztetés a városháza adott osztálya és a kérdést többedszerre felvető városlakó között is.

A partfalstabilizációs munkák első üteme 2013. szeptember 25-én zárult le Táborállás északi részén. Legalább egy év megfigyelési időszak szükséges a beavatkozás eredményességének értékeléséhez. A megépült létesítmények üzemeltetője a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat felkérte a METADUO Mérnöki és Szolgáltató Kft.-t az elmúlt időszak mérési eredményeinek kiértékelésére.

Az értékelésről várhatóan 2015. eső negyedév végére készül el az előzetes anyag.

Az elemzés adatait figyelembe véve szeretnék felülvizsgáltatni a stabilizálás II. és III. ütemének korábban már elkészült terveit. A felülvizsgálat eredményétől függően lehet szó a tervek módosításáról. A pályázati források még nem ismertek, a 2014 2020-as uniós időszak elején vagyunk, viszont további tervek is vannak: az önkormányzat a felszíni vízelvezetést is szeretné megoldani a területen - tájékoztatott a szóvivő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!