Hírek

2014.11.12. 19:35

Ünnepséget rendeztek a Szociális Munka Napján

Dunaújváros - Remek estét varázsoltak a közönségnek és maguknak a szociális intézmények dolgozói, lakói.

Pekarek János

A Szociális Munka Napján a dunaújvárosi szociális intézményeinek dolgozói és gondozottjai rendeztek ünnepséget a Bartók Kamaraszínház nagytermében szerdán.

Idézzük először a pazar, remek, pompás műsor számait. (A jelzők nem számíthatnak túlzásnak: amint azt a produkciók bizonyították, a szereplők elképesztő mennyiségű és minőségű munkát fektettek az előadásokba!) A Kék Hangok autista kórus Hegedűs-Presszer-Zorán dalát adta elő: Az legyél, akinek látszol. Az Egyesített Szociális Intézmény és Árpádházi Szent Erzsébet Idősek Otthona (ESZI) énekkara kórusműveket adott elő. A Magyar Mentőszolgálat Alapítványtól Soós Istvánné saját versét adta elő, Kovács Ferenc szólót énekelt. A Jószolgálati Otthon Közalapítvány Gondozóházának lakói a Süss fel nap című mesejátékot játszották. Ismét az ESZI dolgozói következtek Rókatánc című táncjátékokkal.

A műsor folytatásában Markothné Teket Éva mesét mondott, Az Útkeresés Segítő Szolgálat Hajléktalan Ellátó Centruma Csupa Szív társulata zumbaparódiát adott elő. Káprázat címmel a Jószolgálati Otthon munkatársai táncoltak egy bravúrosat. Szving show-t láthattunk a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány dolgozóitól. A 12 hónap táncos mesejátékkal a Jószolgálati Otthon napközijének ellátottjai léptek fel. Az intézmény zenekara az Ismerős Arcok zenekar és Hevesi Tamás egy-egy slágerét adta elő. Végül a Jószolgálati napközi dolgozói charlestonfergeteget bűvöltek a színpadra. Már a felsorolás is sok mindenről árulkodik – de mindezt látni, hallani...

Hihetetlen átéléssel, nagyon őszintén adta magát mindenki! Van mit tanulnunk tőlük. A Szociális Munka Napja alkalmából hagyományosan kitüntetéseket is átadtak a Bartók színpadán. A bronzplakettet Kóthy Zsuzsanna fejlesztő pedagógus tervezte és Vas János éremmester készítette el. A Bölcsődék Igazgatóságáról Kissné Takács Ágnes, az Egyesített Szociális Intézmény és Árpádházi Szent Erzsébet Idősek Otthonából Bogó Tünde, a Jószolgálati Otthon Közalapítványtól Királyné Szeri Szilvia, az Útkeresés Segítő Szolgálattól Katona Péter részesült az elismerésben. Kívülállóként úgy érzékeltem, hogy mindemellett a legnagyobb elismerést munkatársaik és gondozottjaik szűnni nem akaró nézőtéri ovációja jelentette számukra.

A műsort (amelyet Fábos Zsolt konferált) és a díjátadót egy színpadi, pezsgős koccintás követte. Az egész rendezvény mottójának pedig egyszerre két mondatot is választhattunk volna az elhangzott produkciók szövegéből, amely mondatokat minden további nélkül ki lehetett volna írni a színpad fölé. Az egyik a nyitó dal szövegéből származik: „Az legyél, akinek látszol, annak látszódj, aki vagy!” A másik pedig egy mesejáték részleteként hangzott el: „Az angyalok köztünk élnek”. Mindkét megjegyzés láthatóan elevenébe talált mind a fellépőknek, mind a közönségnek – amelynél ideálisabb befogadó közösséget aligha lehetne találni szerintem országszerte.

Elfogódottan és (bevallom) elfogultan ismétlem meg egy évekkel ezelőtti tudósításom egy mondatát, ami hasonló alkalomból született: ha tanulni akarunk valamit közösségről, szeretetről, segíteni akarásról, akkor ez a gálaműsor kihagyhatatlan lecke!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!