Hírek

2014.09.15. 17:40

Nincs veszélyben a partfal Dunaújvárosnál

Dunaújváros - Az átlagember aggódik egy löszfennsíkon a sok eső miatt. De most nincs ok az aggodalomra.

Pekarek János

– Az emberi ésszel előrelátható mértékig nem fenyegeti veszély Dunaújvárost: a partvédelmi művek rendben működnek, semmi rendellenességet nem tapasztalunk! – jelentette ki kérdésünkre Tóth Ferenc, a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat igazgatója. A kérdést pedig az ihlette, hogy immár hetek óta minden nap esik valamennyi csapadék, és vérfagyasztó rendszerességgel, legkésőbb két-háromnaponta párját ritkító felhőszakadás zúdul a városra és környékére.

A talajvízgyűjtő kutak hozama nem nőtt, az eső gyorsan elfolyik a városból, a partfalak stabilak. Panorámakép a védőrendszerről.

Fotó: Archív

Márpedig ez az átlagember (mint mi) észjárása szerint egy ilyen, a csapadékra különösen érzékeny löszfennsíkra települt város esetében, amely 1964-ben már kénytelen volt szembenézni egy nagyméretű földcsuszamlással, nem lehet kedvező előjel. Azonban a partvédelmi szakemberek, akik heti rendszerességgel ellenőrzik a talajvízgyűjtő kutakban összegyűlő vízmennyiséget, azt tapasztalják, mondja Tóth Ferenc, hogy a kutak vízhozama nem nagyobb a szokásosnál. A jelek szerint a város alatti vízelvezető rendszer tehát jól működik.

Veszélyt jelenthetne a lehulló nagymennyiségű csapadékvíz és a szél együttes eróziója: földomlasztása, de ilyet sem tapasztaltak. Biztos, ami biztos alapon azonban, hétfőn, szeptember 15-én a partvédelem munkatársai nekiláttak a teljes partvédelmi szakasz részletes átvizsgálásának, hogy a legeldugottabb helyeken is felderítsék a védművek és a partfalak állapotát, a legkisebb csapadékvájatot és eróziót is. Ezzel a munkával szerdára végeznek. Azonban az igazgató biztos abban, hogy ha valamilyen jelentősebb változás következett be, arról már értesültek volna.

Egy hatása mégiscsak volt az elmúlt hetek párját ritkító időjárásának. A sok víz és a helyenként erős szél hatására az alsó Duna-part útjain néhol belógnak a falombok az utak fölé, akadályozva a biztonságos közlekedést. Ezért kedden délelőtt helyenként fakivágással, faágak lefűrészelésével találkozhatnak a part közelében járók.

Azt mi tesszük hozzá: ha a mostani, leginkább monszunra emlékeztető időjárás még hetekig folytatódik, akkor természetesen változhat a helyzet. De annak lesz előjele!

A partvédelmi művek rendben működnek, nincs rendellenesség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!