Hírek

2014.09.29. 16:20

A fiatal orvosnő már rendel

Dunaújváros - Gyarapodtunk: egy köztiszteletben álló nyugdíjas gyermekorvossal - és az ő utódjával!

Pekarek János

Manapság, amikor jól képzett, gyakorlott orvosok és ápolók százai utaznak nyugatra munkát vállalni, míg az itthonmaradottak sokszor erejükön felül próbálják ellátni a betegeket, különösen figyelemreméltó egy orvos, aki más utat választott magának.

Szeptember elsejével vette át a városi 2. számú gyermekorvosi körzetet az előző, méltán jóhírű, ám nyugdíjba vonuló orvostól, dr. Kókány Ágnestől egy fiatal orvosnő: dr. Makkai Noémi.

Meglehet, fiatal az utód - de nem tapasztalatlan. Mielőtt háziorvosi praxisba fogott volna, előtte négy évig dolgozott a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház gyermekosztályán. Azelőtt pedig a kiskunhalasi kórház gyermekosztályán dolgozott, miután 2006-ban megkapta diplomáját a szegedi egyetemen.

Így is adódik a kérdés, hogy vajon miért vált körzeti praxisra egy kórházi orvos, akinek a munkáját elismerték kollégái, és ő is szeretett a gyermekosztályon dolgozni.

Balról dr. Makkai Noémi gyermekorvos, jobbról Jermanné Dallos Szilvia, a korábbi és a mai doktornő asszisztense

A válasz nem is annyira bonyolult, mint gondolnánk. Dr. Makkai, azaz: Noémi, ahogyan egyre többen szólítják a betegek és azok szülei közül, kezdettől, az orvosi pálya választásától kezdve ezt tervezte. Így képzelte el a jövőjét: gyermekháziorvosként.

A kórházakban töltött idejét ebből a szempontból felfoghatjuk tapasztalatszerzésnek is. Elvégre nem árt, ha a gyermekünket megvizsgáló orvos tudja, milyen háttere, milyen kifejlődése lehet egy-egy komolyabb bajnak, s az sem árt, ha tudja, milyen segítségre számíthat a kórházi kollégáktól.

Makkai doktornő, mint mondja, elsősorban azért választotta a háziorvosi praxist, mert tapasztalatai szerint itt sokkal közvetlenebb kapcsolatba kerülhet kis betegeivel és az ő szüleikkel, mint a kórházban.

Ráadásul elbűvölte őt a lehetőség, hogy egy-egy gondozottját (mert ez a pontosabb fogalmazás, nem a beteg!) idővel csecsemőkorától egészen felnőttkoráig kísérheti. Sőt: még az ő gyerekeit, esetleg unokáit is kezelheti majd. Páratlan kórisme, mondhatnánk...

Igaz lehet, hogy a gyermekháziorvosi munka közvetlenebb orvos-beteg-szülő kapcsolatot jelent de hogy könnyebb lenne a körzetben a kórházban, az nem feltétlenül igaz. Hiszen a körzetben foglalkozni kell az újszülöttekkel, a csecsemő-tanácsadással, a kötelező védőoltásokkal, iskolaorvosi teendők is vannak, szűrővizsgálatokkal, helyettesítések is akadnak, és emellett Makkai doktornő vissza-visszajár a kórházba, ügyelni, hétvégéken. Saját családja, vállalkozó férje, ötéves kislánya mellől.

Ám jól érzi magát ebben a munkában. Tehát: mi is...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!