Hírek

2014.09.23. 17:10

A ciklus utolsó közgyűlése

Dunaújváros - Harmincnégy napirendi pont, háromnegyed óra: a választások előtti utolsó városi közgyűlés mérlege.

Pekarek János

Dunaújváros Megyei Jogú Város közgyűlése minden jel szerint a 2010-2014-es választási ciklus utolsó összejövetelét rendezte meg szeptember 23-án, kedden reggel kilenc órai kezdettel a Városháza átépítés alatt álló C-szárnyának közgyűlési termében.

Ebből az alkalomból minden képviselő egy emlékérmet talált az asztalán: ahogyan Cserna Gábor polgármester elmondta, ezzel szeretné megköszönni minden képviselőnek a négyéves munkáját, pártállásra való tekintet nélkül. Hozzátette: a ciklus közben elhunyt képviselők házastársai is kapnak ezen emlékplakettből, ahogyan a megválasztott, ám más megbízatása miatt képviselőségéről lemondott Dorkota Lajos is. Egyben a polgármesteri hivatal valamennyi munkatársának is megköszönte választási ciklusbeli munkájukat.

A polgármester nem csak a képviselőknek, hanem a hivatal munkatársainak is megköszönte négyéves munkájukat. Ezért választottuk ezt a képet: Tóth Kálmán (balról) és Selyem József képviselők mögött sok hivatali munkatárs ült a közgyűlésen (Fotó: Ady Géza)

(A közgyűlés egy másik pontján a polgármester elmondta: ebben a ciklusban a magyar városok között példátlan módon három haláleset miatt kellett időközi választást rendezni. Mint arról annakidején sorra beszámoltunk: 2011. április 26-án elhunyt Tóth László alpolgármester, 2012. február 18-án Kiss András képviselő, 2012. március 27-én elhunyt Szilasi Sándor képviselő.)

A ciklus utolsó, rendkívüliként összehívott közgyűlésén harmincnégy napirendi pont tárgyalását fogadták el a jelenlévő képviselők.

Ezek közül az első a város költségvetéséről szóló rendelet módosítását tartalmazta.

A rendkívül kevés hozzászólással, mindössze háromnegyed óra alatt lezajlott közgyűlésen e napirendi pont volt az egyik, amelyhez észrevétel érkezett. Pintér Attila MSZP-s képviselő megkérdezte: finanszírozható-e a város az év hátralévő részében, mert szerinte túlköltekezés miatt komoly gondokkal kell küzdeni? Ugyancsak megkérdezte, mi a helyzet a nyáron a DVCSH Kft-től érkezett, 1,9 milliárd forintos fizetési elmaradással: jogos-e a követelés, s ha jogos, miből fizetjük? Továbbá megjegyezte, jobb lett volna a múlt csütörtökre, rendes közgyűlésként összehívni a cikluszáró tanácskozást.

Első kérdésére Benkovics Kornélia gazdasági igazgató adta meg a választ: igen, finanszírozható a város, a költségvetés egyensúlyban van, a szükséges források rendelkezésre állnak.

Cserna Gábor elmondta: valóban megérkezett a DVCSH Kft. levele a tartozásokról, ezt a követelést azonban a város bíróságon támadta meg. (Dunaújváros önkormányzata és a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna és Hőszolgáltató Kft. feszült viszonyáról több napirendi pont is árulkodott a közgyűlésen, amint erről az alábbiakban beszámolunk.) A képviselők elfogadták a módosítást.

A kéményseprési szolgáltatás Székesfehérvárnak való átadásáról szóló napirendhez hozzászólt Pintér Tamás (Jobbik) képviselő.

Mint mondta: rendkívül nagy anyagi kárt okozó üzletből próbál ezzel kiszállni az önkormányzat. Szerinte 2004-től legalább 130 millió forintra tehető a ráfizetés. Pintér Tamás szerint ez nagy vagyoni hátrányt okozott. Kérdése: tettek-e feljelentést hűtlen kezelés bűntette miatt, illetve: melyik körzetben indul most képviselőjelöltként az a volt polgármester, aki ezt a szerződést megkötötte?

Cserna Gábor ezt övön aluli kérdésnek minősítette. Mint mondta: kampányolni az utcán kell, nem a közgyűlési teremben. Megjegyezte: válaszát harminc napon belül, írásban küldi el.


A legnagyobb horderejű döntés

Ha a DVCSH Kft. nem kap működési engedélyt , akkor egy másik szolgáltatóval fogunk szerződni.

Talán a legnagyobb horderejű döntést hozzászólás és vita nélkül fogadta el a közgyűlés. A 6. napirendi pont címe: „Javaslat Dunaújváros víziközműveinek üzemeltetéséhez szükséges, a Mezőföldvíz Kft-vel kötendő szerződéstervezetének elfogadására”. Az ügy, mint tegnapi lapunk második oldalán a közgyűlési előzetesben röviden olvashatták, arról szól, hogy kérdéses: a jelenlegi víziközmű-üzemeletető, a DVCSH Kft. megkapja-e a működési engedélyt 2015. január 1-től?

Ha nem, akkor nem tudja teljesíteni az ivóvíz- és szennyvízelvezetés szolgáltatást, amelyre 2001. decem,berében szerződött a várossal 2023. június 30. napjáig. A városnak fel kell készülnie erre a lehetőségre. Erről idén augusztus 7-én már határozott a közgyűlés. Ezen feltétel bekövetkezése esetére felhatalmazták a polgármestert a Mezőföldvíz Regionális Víziközmű Kft-vel a csatlakozáshoz szükséges tárgyalások lefolytatására, mindennemű kötelezettségvállalás nélkül. Ha szerződünk a Mezőföldvízzel, akkor a tervek szerint üzletrészt vásárlunk a cégben, 25 százalék plusz 1 szavazat mennyiségben: biztosítva ezzel a 3/4-es döntésekben való megkerülhetetlenségünket. Egy képviselőt delegálhat a város a társaság felügyelő bizottságába. A szerződés akkor lesz hatályos, ha a jelenlegi szolgáltató szerződése megszűnik, vagy engedélye lejár, visszavonják. Ez esetben az új szerződés automatikusan, minden további jognyilatkozat nélkül hatályba lép. Ezzel párhuzamosan megszüntetnék a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Szolgáltató Kft-vel, hogy az ivóvízellátást, a szennyvízelvezetést és szennyvíztisztítást egy szolgáltató végezze.

Érdekes, hogy a közgyűlés az ezután következő, a 7. napirendi pontban elfogadta a DVCSH Kft. által előterjesztett, a helyi víziközmű rendszerre vonatkozó felújítási és pótlási tervet. Majd a 24. napirendi pont alkalmával elfogadták az önkormányzati intézményeket a bíróságon a DVCSH Kft-vel szemben képviselő ügyvédi iroda megbízási díjainak fedezetét. Az egyik előterjesztésben úgy fogalmaztak: „Tekintettel a DVCSH Kft-vel fennálló problémás együttműködésre”. Most már értjük...

Médiacentrum: meghosszabbított szerződés

Pénz a Médiaközpontnak és a Pentafon-Penta Rádiónak: gazdaságosan akarták működtetni.

A közgyűlés 12. napirendi pontként tárgyalta és fogadta el (vita és hozzászólás nélkül) a Médiacentrum üzemeltetésére vonatkozó (szeptember 30-val lejáró) szerződés meghosszabbítását 2014. december 31-ig. Az előterjesztés szerint ehhez 25 millió 666 ezer 999 forintra van szükség. 2013. július 9-i határozatában döntött a közgyűlés az önkormányzati érdekeltségű médiarendszer átalakításáról, s egy új, összehangolt és gazdaságosan működő Médiaközpont kialakításáról. A Médiaközpont működtetését a DVG Zrt. végzi. A javaslat úgy fogalmaz: az együttműködés eredményeképpen sikeresen alakították át a különböző helyi médiumok az eddigi működésüket, és összehangolt munka folyik, szakmai felügyelet alatt. A Penta Rádió egyszeri, hatmillió forint plusz áfa támogatást kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!