Hírek

2014.07.18. 15:50

Nyaralás előtt, alatt és után is fontos a vagyonvédelem!

Dunaújváros - A betörők is készülnek az üdülési szezonra: képesek nagyon kellemetlen meglepetéssel szolgálni.

Pekarek János

Nyaralás alatti vagyonvédelmünk szempontjából az első és legfontosabb tényező: az információ! - hangsúlyozza szakértőnk, Horváth Diána rendőr zászlós.

Ne híreszteljük, hogy mettől meddig és hová utazunk pihenni. Akár egyetlen elejtett, látszólag jelentéktelen hírmorzsa is elegendő lehet ahhoz, hogy abból a bűnözők számukra értékes következtetéseket vonjanak le.

Különösen ne adjunk információt a világhálón, a közösségi oldalakon: ott is könnyen illetéktelen szemek elé kerülhet egy olyan, könnyelműen odavetett mellékmondat, mint például: a következő hónapban Ausztráliában lesz az egész család!

Ellenben gondoskodjunk arról, hogy megbízható barátunk, ismerősünk vagy szomszédunk rendszeres időközönként kiürítse postaládánkat, illetve a szellőztetés és a viráglocsolás mellett mindig alaposan nézzen is körül a lakásban vagy a házban, minden rendben van-e?

Horváth Diána rendőr zászlós, lapunk biztonsági szakértője  (Fotó: Archív)

Ügyeljünk a fizikai védelemre is. Az ajtók, ablakok legyenek zárva mégpedig biztonsági zárakkal, amelyek lehetőleg több ponton záródnak. Hasznos, ha korszerű riasztóval van felszerelve az értékeket rejtő lakás. Akár olyannal, amelynek vezérlése gondoskodik esténként a világítás fel- és lekapcsolásáról, a rádió, a lemezjátszó időszakos működtetéséről: azt a látszatot keltve, hogy otthon vagyunk, a lakás nem üres.

Ha családi házban élünk, akkor ne hagyjunk hátra az udvaron értékes holmit: fűnyírót, betonkeverőt, kismotort. Zárjuk be a fészert is, a kerítés kapuit is. Itt sem árt gondoskodni a postaláda ürítéséről, a gondos szomszéd felügyeletéről a legjobb, ha ezt viszonossági alapon tesszük.

Ma már a kamerás felügyeleti rendszerek sem ritkák: a kutya mellett ezek számítanak a legnagyobb visszatartó erőnek a betörőkkel szemben. Érdekes, hogy a tömör, embermagasságú tégla- vagy fakerítések viszont inkább megkönnyítik a behatolók dolgát, hiszen, ha egyszer átjutottak a kerítésen, annak belső oldalán már akár hosszabb ideig is háborítatlanul garázdálkodhatnak, mivel se szomszéd, se járókelő nem látja őket.

Ha már a vagyonvédelemnél tartunk, érdemes szót ejtenünk a magunkkal vitt tárgyak, értékek védelméről is nehogy hamarabb kelljen hazatérnünk a tervezettnél.

Mondjuk, azért, mert a strandon ellopták a szatyorban feltűnően (feltűnően hanyagul...) hagyott pénztárcánkat, készpénzünkkel, bankkártyánkkal, iratainkkal együtt.

Vagy azért, mert a nyaraló mindössze szúnyoghálóval védett ablakán át nyomultak be értékeinkért, akár éjszaka, miközben a szomszéd szobában meccset nézünk. Érdemes figyelnünk!

Talán meglepőnek hat, de ma a legtöbb ember számára az adja a legnagyobb biztonságérzetet, hogy velem ilyesmi úgysem történhet meg.

Sajnos: igen!

Megtörténhet...

Ennek felméréshez elegendő körülnéznünk bármely strandon, vagy elsétálnunk éjszaka néhány tárva-nyitva hagyott lakótelepi ablak alatt. A lehúzott ablakokkal parkoló autókról nem is beszélve.

A legegyszerűbb jótanács: ne könnyítsük meg a bűnelkövetők dolgát!

Mert igaz, hogy kellő szakértelemmel és elszántsággal a legmodernebb biztonsági rendszer is kijátszható, de nem mindenkinek...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!