Hírek

2014.05.01. 16:20

Közel egymilliárdból több mint 900 ingatlan szennyvízelvezetése valósulhat meg

Előszállás - A település történetének legnagyobb beruházása kezdődik hamarosan. A szerződést a hét elején írták alá a kivitelezővel.

Rankasz Brigitta

Farkas Imre és Reisinger Péter aláírják a tisztítómű kivitelezésére szóló pályázatot rövidesen elkezdődik a munka!

Jelenleg a faluban nem üzemel szennyvízcsatorna hálózat és tisztítómű, a község területén lévő folyékony hulladéklerakó működését a hatóság már régóta nem engedélyezi. A tárolókban összegyűjtött szennyvíz szippantását és szállítását egy helyi vállalkozó végzi. Ám sok régi tároló nem zárt rendszerű, ami, amellett, hogy a törvényi előírásoknak sem felel meg, komoly környezetkárosítás.

A fejlesztéshez szükséges pályázatot már 2010-ben elindította a képviselő testület Joó István polgármester vezetésével, ám akkor sajnos elutasították azt. A mostani testület folytatta a lakosság meggyőzését, Farkas Imre polgármester továbbvitte a projektet, sok munka, kiegészítés, hiánypótlás után sikerült kézzelfogható eredményt elérni. Az újbóli próbálkozás után sikeresen szerepelt a falu egy előkészítő pályázaton, s 2011. júniusában kiválasztotta a testület a projektmenedzsert majd benyújtotta a megvalósíthatósági tanulmányt az Energia Központ Nonprofit Kft.-hez, ahol azt továbbtervezésre alkalmasnak minősítették.

A falu vezetősége és a közben alakult Víziközmű Társulat tagjai kiváló előzetes munkájának köszönhetően a végleges szerződés aláírását már az érdemi munka követhette a kivitelezés elindításában. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a pályázat a vártnál jobb támogatási aránnyal nyert. Így a lakosok számára az utolsó Víziközmű Társulati ülésen kiderült, hogy a magasabb állami támogatás már csak százezer forint önerő befizetését igényli az ingatlan tulajdonosaitól. Ez az eredeti, 2010-ben tervezett 360 000 forinthoz képest jelentős csökkenés. A csatornahálózat kivitelezésére kiírt pályázatra négyen jelentkeztek, ajánlataikat február 25-én bontották fel és választották ki a kivitelezőt.

A falu lakói tudják, sok előnye lesz a beruházásnak, ha az építés némi kellemetlenséggel jár is. Már eddig is több család fizette be az önrészt, s az eddig szkeptikusok is bizakodóvá váltak. Többek között az eddig kezeletlenül elszikkasztott szennyvizek összegyűjtése és megfelelő kezelése javítja a környező felszín alatti vizek minőségét. A lakosság életminősége és környezettudatos magatartása javul, a megvalósult beruházás pedig a befektetők számára is vonzóbbá teeheti a települést. Ez pedig az önkormányzat számára jelentős többletbevételt hozhat, s ez csak néhány a sok pozitívum közül.

A pályázat történetében, s a falu életében jelentős változást hozó momentum is megtörtént. Beindulhat a második ütem. Április 30-án Farkas Imre polgármester és Reisinger Péter aláírta a vállalkozási szerződést a település történetének eddigi legnagyobb beruházása egyik részére, a szennyvíztisztító megépítésére. Ezen részfeladat nyertese az ESZ-14 konzorcium.

A csatornaberuházás teljes összege a szennyvíztisztítóval együtt 975,5 millió forint, (plusz 4,5 százalék tartalék) ami az Új Széchenyi Terv segítségével, a Környezet és Energia Operatív Program keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásában. Ha elkészül a beruházás 925 ingatlan szennyvízelvezetése valósulhat meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!