Hírek

2013.11.07. 20:35

Az összes tartozást átvállalják - Levegőhöz jut Dunaújváros

Az adósságátvállalás második, záró ütemében a kormány 5,2 milliárd forint terhet vesz lesz Dunaújváros önkormányzatának válláról – hangzott el csütörtökön azon a sajtótájékoztatón, amelyen Cserna Gábor polgármester és dr. Galambos Dénes, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője, kormánymegbízott tájékoztatta a helyi média képviselőit e kedvező döntés részleteiről. Levegőhöz jutnak a település vezetői és a lakói, mondta a polgármester.

Körmendi Erzsébet

A kormány várhatóan december közepén fogadja el az állami költségvetést, amelyre a települési önkormányzatok alapozhatják a saját költségvetésüket. Dunaújváros esetében a kormány 5,2 milliárd forint felhalmozási adósságcsomagot vesz le az önkormányzat válláról február végéig, hogy a közgyűlés jóváhagyhassa a költségvetési rendeletet.

Az előbbieken kívül Cserna Gábor polgármester elmondta, hogy a kormány tavaly az adósságállomány 40-70 százalékának konszolidálásával segítette a településeket. Dunaújváros esetében például dr. Dorkota Lajosnak köszönhetően 65 százalékos volt a mérték, ami akkor 11 milliárd forintos pénzügyi tehermentesítést jelentett.

Cserna Gábor és Galambos Dénes beszélt az adósságátvállalásról (Fotó: Ónodi Zoltán)

– Elvárása is van a kormánynak. El kell fogadni a gazdaságélénkítési fejlesztési tervet február végéig. Olyan tervre van szükség, amely a helyi kis- és középvállalkozásokat helyzetbe hozza – hangsúlyozta Cserna Gábor. Hozzátette: a megyei önkormányzat feladata a területfejlesztés, diszponál a pénzek felett, rangsorolja a települései igényeket. Kivéve Székesfehérvárt és Dunaújvárost, amely közvetlenül részesül a 2020-ig megnyíló uniós forrásokból. De a támogatások hatvan százalékát a kis- és középvállalkozások fejlesztésére kell fordítani. Szigorítás: az önkormányzatok csak kormányzati engedéllyel vehetnek fel hitelt.

Jó hírként jelentette be a polgármester: Szepesi Attila alpolgármester elérte a K&H Banknál, hogy a pénzintézet kétmilliárd forintot engedett el a követelésből. Az 5,2 milliárd forinton felül ez is nagy levegőt jelent.

Dr. Galambos Dénes kormánymegbízott folytatta a pozitív bejelentések sorát. Dunaújváros 800 millió forintra nyújtotta be igényét az önhibáján kívül hátrányos helyzetű településeknek adható ÖNHIKI támogatásra, és jó esély van rá, hogy meg is kapja azt a likvid helyzetének javítása érdekében. A kormány júniusban az ötezer fő alatti települések tartozásait rendezte száz százalékban. A nagyobbak, mit Dunaújváros most következnek. A kormánymegbízott pozitívumként említette a városfejlesztési beruházásokat, amelyeknek tanúja lehet bárki a belvárosban. A jövőben viszont előre kell venni és felgyorsítani a kis és középvállalkozások fejlesztését, és ez a folyamat hatásal lesz a jövedelemtermelő képességre, és kitörési pont a kistérségnek, a járásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!