Hírek

2013.07.17. 18:20

Gyógyító ereje van a rácalmási termálvíznek?

Betegeken tesztelik a dunaújvárosi kórház főorvosai a rácalmási termálvíz gyógyászati hatását. Vizsgálják az összetételt is.

Körmendi Erzsébet

Elkezdődött a rácalmási termálvíz tesztelése július 15-én, hétfőn reggel. A Jankovich-kúria alatti út mellett lévő egykori csónaktároló épületét alakították át fürdőhelyiséggé, ahol dr. Parrag József belgyógyász főorvos felügyelete mellett Gujás Márta reumatológus szakfőorvos irányítja és vizsgálja az önként jelentkező betegeket.

Rácalmás önkormányzatának vezetői kérdőíven mérték fel a közelmúltban a helybéliek véleményét arról, hogy termálfürdőt vagy sportcsarnokot építsenek előbb a településen. Már a közmeghallgatáson is elhangzott, hogy nagyon sokan szeretnék a fürdőt – a véleménynyilvánításból is ez a beruházás került ki győztesen.

 




Schneider Istvánnénak a forgója fáj, és a csigolyáival sincs minden rendben, mert gerincbántalmaik is kínozzák. Őt is vizsgálja a fürdés előtt és utána a mellette álló Gujás Márta főorvos (Fotó: Körmendi Erzsébet)

 

A termál jelleg már vitathatatlan, hiszen 36-38 fokos a talajból felszivattyúzott víz hőfoka. A hasznosításra létrehozott önkormányzati cég, a Ráctherm Kft. ügyvezető igazgatója, Sándor Péter elmondta, hogy a végső cél, hogy fürdő és rehabilitációs központ jöhessen létre a kisváros Duna-partján.

Örülnének annak, hogy a víz megkapná a gyógyvíz minősítést, és szabad utat kapna az elképzelésük megvalósítása. Érdekességként említi az ügyvezető, hogy az ásványvízzé minősítési folyamat már előrehaladott stádiumban van, és jók az eddigi eredmények, ugyanis magas a kén- és szinte nulla a klórtartalma. Ami pedig a gyógyítást illeti: várják a végtagi, gerinc, derékfájdalmakkal küszködő, ízületi bántalmaktól szenvedő betegeket, önkénteseket a tesztelésre: minden hétfőn. reggel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!