Hírek

2013.04.15. 17:29

Internetszieszta a lehetőségekről

Dunaújváros - Egy mai könyvtárnak legalább annyira kell az internetes világnak megfelelnie, mint amennyire ápolnia szükséges a Gutenberg-galaxis hagyományait.

Pekarek János

Ennek a (ma még) szükségszerű követelménynek a jegyében rendezett úgynevezett Internetsziesztát hétfőn délután a Dunaújvárosi Főiskola Könyvtára és Információs Központja. Mégpedig a modern média, vagyis az internet által kínált lehetőségekről.

Bajnok László, a NAVA, a Nemzeti Audiovizuális Archívum munkatársa digitalizálással foglalkozó kollégái előadását hallgatja (Fotó: Vohlmann György)

Az Internetsziesztán, azaz nyílt napon, amelyen a főiskolai könyvtár és információs központ filozófiájához híven (vagyis: nem csak a főiskola, hanem minden érdeklődő ember szabadon hozzáférhető tudásbázisa) mindenkit várt, akit érdekel, hogyan lehet minél hatékonyabban minél több ismerethez hozzájutni, három szerfölött érdekes előadást hallhattak a résztvevők.

Az első az online jogsiról szólt. Természetesen nem arról volt szó, hogy ezentúl a számítógép mellett tanulunk vezetni: ehhez (ma még) az autóban végzett gyakorlások elengedhetetlenek. Azonban ahogy Sarró Zoltán, egy autósiskola vezetője elmondta: az úgynevezett KRESZ-tanfolyam elsajátításához kiváló multimédiás, gyakorlati szempontú, viszonylag olcsó és időben jól kihasználható hozzáférést nyújt az internet. Vizsgázni személyesen kell.

Legalább ilyen érdekes a NAVA: a Nemzeti Audiovizuális Archívum, amely ugyancsak hozzáférhető az interneten  az ország mintegy 1500 NAVA-pontjáról. A helyi főiskolai könyvtár is ilyen pont. A  NAVA a tévé- és rádióműsorokat gyűjti 2006-tól.

A Videotórium: az oktatással és kutatással kapcsolatos, zártláncú videófelvételek és fóliák, előadások megosztása pedig egyszer talán a felsőoktatás előadásainak gyökeres átalakulását is elhozhatja: elképzelhető, hogy nem kell majd előadásra járni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!