Hírek

2013.04.10. 11:46

Egy fekete bányászmese... - Bányavirág a Bartókban

Dunaújváros - Pénteken este a Bartók stúdiótermében debütál az erdélyi Székely Csaba drámája.

Szabó Szabolcs

"Nincs Csaba királyfi csillagösvényen, csak pálinka, kompót, meg fák, amiről olykor emberek lógnak le" - írja a Bányavirág című darabról szóló kritikájában Zsedényi Balázs a 7ora7.hu-n, és ebben a sűrű és találó jellemzésben talán benne is van a fiatal marosvásárhelyi drámaíró Székely Csaba minden szándéka, amit közölni akar Bánya-trilógiájában. Ugyanis, a pénteken este a Bartók stúdiótermében debütáló Bányavirág Székely történetének nyitó darabkája.

Még mielőtt nekiszaladnánk a Bányavirágnak, érdemes bemutatnunk Székely Csabát. A lapunknak küldött hivatalos ajánló Székelyt, a fiatal erdélyi írógeneráció - egyik -  üstököseként jellemzi, aki születésénél, neveltetésénél fogva magában hordozza Erdély szellemiségét, mégis kritikus szemmel vizslatja környezetét. Szereplői felett nem ítélkezik, végtelen szeretettel formálja meg őket és tehetetlen aggódással szemléli vergődésüket.

A Bányavirág színészei: Tompos Kátya, Söptei Andrea, László Zsolt, Stohl András, Szarvas József, Kerényi Róbert

Székely Bányavirágját először Marosvásárhelyen mutatták be Sebestyén Aba rendezésében. A darab a tavalyi kőszínházi évadban elnyerte a Pécsi Országos Színházi Találkozó legjobb előadásnak járó fődíját. A Bányavíz (a triológia záró drámája) pedig az Örkény István Színház drámapályázatán 2012-ben első díjat nyert. Nemrégiben Székely Csaba a BBC Audio Drama Awards versenyében a legjobb szövegkönyv kategóriájában nyert díjat "Ízlik a banán, elvtársak?" című rádiójátékáért, melyet 2009-ben már díjaztak, szintén a BBC által meghirdetett nemzetközi rádiójáték pályázaton.

A Bányavirág ősbemutatója a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának produkciója volt, az ő budapesti vendégjátékuk után kérte fel a Alföldi Róbert, a  Nemzeti Színház igazgatója Sebestyén Abát, az ősbemutatót jegyző fiatal rendezőt, hogy ezúttal a Nemzeti Színház színészeivel állítsa színpadra a művet. Külön öröm számunkra, hogy Sebestyén második rendezése már a Bartók és a Nemzeti Színház közös produkciójaként valósult meg. A Nemzetiben márciusban nagy sikerrel mutatták be a darabot, április 12-én, pénteken pedig a Bartókban, külön premier keretében mutatják be Székely Csaba drámatrilógiájának első részét.

Miről is szól a Bányavirág? Az erdélyi bányászfalvakban a bányák kényszerű bezárása miatt megnőtt a munkanélküliség. A mélyszegénység és kilátástalanság sok férfit kerget az öngyilkosságba vagy az alkoholizmusba. De mégis, az élet makacsul felüti a fejét...  Székely Csaba bányászmeséje szakít az anyaországban elterjedt legendás-romantikus Erdély-képpel, egy fekete humorba ágyazott dráma a nemzedékről nemzedékre szálló tehetetlenségről és a kitörés lehetőségéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!