Hírek

2012.12.05. 15:47

Munkás zuhant le 17 méterről Dunaújvárosban

Dunaújváros – Súlyos, életveszélyes baleset történt kedden. Egy kéménybélést javító kft. dolgozója 17 méter magasból zuhant le.

Tribolt Lajos

Az elsődleges megállapítások szerint nem használt védőfelszerelést, s feketén dolgozott. Jankó Zoltán, a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének igazgatója elmondta, hogy sajnos még mindig sok az illegális foglalkoztatás. A december 4-i munkabalesetről nem mondható el, hogy „szerencsés” napja volt a „fekete” munkát végzőnek. Történt ugyanis, hogy az adott kft. kéménybélelési tevékenységét végző munkavállalói körülbelül 17 m magasságban dolgoztak mindenfajta egyéni védőeszköz használata nélkül.


Fülvédőben, sisakban, akár magas- akár mélyépítők a munkavédelmi felszerelés használata kötelező (Fotó: DH-illusztráció (Vohlmann György)

A későbbi sérült egymagában dolgozott a tetőn, amikor 16 óra körül bekövetkezett a baleset, leesett a tetőről. Az 5/1999. (XII.22.) EüM rendelet értelmében: a fej védelmére védősisakot, az egész test védelmére leesés elleni védőeszközt (teljes testhevederzetet), a mozgási energia elnyerésére fékező szerkezetet szükséges alkalmazni az ilyen munkáknál. Ez itt hiányzott. Nem véletlen, hogy a munkavállalónak a feje is megsérült. Ráadásul a hivatalos bejelentésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé csak a munkabalesetet szenvedett munkavállaló kórházba szállítását követően került sor. Ez a törvényi előírásokkal ellentétes, mivel a munkába állást megelőzően kell a bejelentéseket teljesíteni a munkáltatónak. A munkavédelmi hatóság részéről a vizsgálat folyamatban van, a december 5-i orvosi vélemény alapján a munkavállaló súlyos életveszélyes állapotban van.

Készült a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által a munkaügyi bírságok felhasználása keretében nyújtott támogatásból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!