Hírek

2012.05.18. 07:14

A professzor újra otthon

Adony - A település visszahúzta az egyetemi tanárt. A világot is megjárt kutató végül Adonyt választotta lakóhelynek, hiszen ide kötik a gyökerek, itt élnek a gyermekkori barátok.

S. Töttő Rita

Az állatok megbetegedéseit okozó vírusokat vizsgálja Tuboly Tamás mikrobiológus. A háziállatokban próbálják az új vírusokat kiszűrni, s figyelemmel kisérni a régebbi vírusok változását. Mostanában többet hallunk az ilyen vírusokról, s az ember eltűnődik, hogy több vírus van-e, vagy csak jobban felismerjük. A kutató szerint mind a kettő igaz. A turizmussal, a globalizációval együtt jár, hogy a korábban rejtve élő vírusok átkerülnek emberbe, állatba, de az is igaz, hogy a kimutatásukra szolgáló technika hihetetlenül fejlett lett. Míg korábban hetekig tartottak vizsgálatok, azok most néhány órán belül eredményt produkálnak. A magyar szakemberek egyébként ott vannak a nemzetközi élvonalban.
 
Nem mikrobiológus, hanem régész akart lenni Tuboly Tamás. Ám az állatorvos édesapja azt mondta, régészként cserepeket kategorizálhat a raktár mélyén, nem nagyon utazhat. Ez hatott, a fiatalember állatorvos lett, azon belül viszont kutató. Az édesapjának igaza lett, olyan sokfelé eljutott, olyan régészeti leleteket láthatott, ami régészként nem adatott volna meg.
 
Azt mondja, az egyetem után jó helyre került, sokat tanult. Így nekivágott a világnak és négy évet dolgozott egy kanadai állatorvos-tudományi egyetemen. Három évre hazajött, de még nem érezte, hogy jól mennének itt a dolgok és 1997-ben még két évre kiment. Igaz, akkor már feleségestől és a fiúk kint született.
 
Korábban az MTA Állatorvos-tudományi Kutató Intézetében dolgozott, 2000 óta egy hat fős kutató csapatot vezet a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán. Tanít is, mégpedig immunológiát. Azt mondja, az élelmiszer vizsgálat rengeteget fejlődött hazánkban, úgy 5-6 éve nagy lendületet kapott. Egy esztendeje pedig a szigorú jogszabályok is szolgálják ezt a célt. Vannak cégek, akik maguk vizsgálják a termékeket, mások intézeteket kérnek fel. Az állami ellenőrzés egy kézben van, hatósági jogkörökkel együtt. Ez sokat segített a minőség biztosításában.

A most ötvenéves professzor sokfelé lakott, Gödöllőn például nyolc évig. Ám a hétvégéket szinte mindig Adonyban töltötte a nagyszülőknél. Itt voltak a gyerekkori barátok, a régi környezet. Az M6-os átadásával  innen is elfogadható időn belül tud felérni a fővárosba, ezért itt vett házat és itt telepedett le a családjával.
 
Adony környéke csodálatos, az egyik oldalon a Duna, a másikon a Cikolai-tavak, a település mellett a dombok.
 
- Korábban esténként mentem, oda, ahol éppen laktam. Most már Ercsi környékén érzem, hogy haza értem. Ezt nem lehet pótolni - mondja a professzor. A 13 éves fia a helyi általános iskolába jár, a felesége biológia-angol szakos tanárként előbb a helyi iskolában, ma a százhalombattai gimnáziumban dolgozik.
 
Tuboly Tamás azt látja, hogy Adony sokat  szépült. Ám úgy véli, további lehetőségei is lennének. Majdan talán szerepet vállal a helyi közéletben is. Most még a fővárosi munka az igazi kihívás. Az adonyi szabadidő a horgászaté.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!