Hírek

2012.04.30. 02:29

Sapkáért nincs bírság

Székesfehérvár - A hónap közepétől hatályos új szabálysértési törvényben jelentősen megemelkedtek a bírságösszegek, amelyeket utcai koldulásért, vagy közterületen megvalósított életvitelszerű lakásért kaphat valaki. És a törvény szigora bizony le is csap az ellene vétőkre...

Kocsis Noémi

Törvény és helyi önkormányzati rendelet is szabályozza az utcai koldulást Székesfehérváron (is). Utóbbi április közepétől nem, előbbi viszont - a kiszabható bírságokban is - jelentősebb változásokat tartalmaz - foglalja össze elöljáróban Werger Éva, a fehérvári önkormányzat szabálysértési irodájának vezetője. Igaz, ettől a dátumtól már nem az iroda, hanem az illetékes kormányhivatal az eljáró hatóság, az eljárás során a polgármesteri hivatal munkatársai mégis tudnak szinte minden esetről és érintettről. Nincs mit csodálkozni ezen, az elmúlt időszakban ugyanis unos-untalan ezekkel a feljelentésekkel kellett foglalkozniuk, mondja az irodavezető.

- Az elmúlt években a koldulás rendszeresen tárgya volt a hozzánk került szabálysértési eseteknek. A legtöbb feljelentést a rendőrség tette meg, mi igen sok szabálysértési bírságot szabtunk ki, főképp olyanokra, akik notóriusan, visszatérően zaklatták a járókelőket, pénzt kérve. Találkoztunk olyan kéregetővel, akit naponta kétszer is jeleztek a járőrök. Ha elküldték a Liszt Ferenc utcából, fél óra múlva megint kéregetett. Több, mint harmincszor jelentették fel.

Az önkormányzat tavaly alkotott, közterületek rendjére vonatkozó rendelete szerint mindenféle koldulás tilos a történelmi belvárosban. Ennek határait érdemes az érintetteknek észben tartani, a városmagot ölelő lakótelepek parkolóit is ide számítják - viszont az új törvény szerint a némán koldulást nem lehet büntetni. Azonban aki csak sapkája mögött ücsörögne a földön a járókelők adakozó kedvére alapozva, a történelmi belvárosban akkor sem teheti ezt meg. A gyakorlat nem ezt igazolja...

Míg korábban 30 ezer forintja bánta a kéregetőnek a szabálysértést, most már 150 ezer forintig bírságolhat a hivatal. Az új törvény igen szigorúan veszi és bünteti a kiskorú társaságában történő kéregetést, illetve azt, ha valaki pénzátadás céljával állítja meg a járókelőket. Eddig, ha a bírságolt 30 napon belül nem fizetett, adók módjára kellett behajtani tőle, legtöbbször a semmit. A megbüntetettek nagy része ezért közmunkára átváltva ledolgozta a be nem hajtható bírságát. - Aki erre nem volt hajlandó, annak ügye bíróságra került, meglepően sok ilyen per volt tavaly - idézte fel Werger Éva.

Eltöprengésre készteti az embert, hogy aki idáig eljut, annak miért éri meg mégis újra és újra, minden büntetés ellenére másnap is ott állni a placcon és hangosan kántálva, vagy akár némán koldulni?

Eddig ezért nem büntettek Fehérváron, de a törvényváltozás szerint most akár 150 ezer forint bírság járhat, ha valaki rendszeresen, életvitelszerűen használja a közterületet, padon hál, ott tartja a holmiját. Ám ha az erdő is közterület, mi lesz az ott sátrazókkal, hajléktalanokkal? Őket békén hagyják, nem szankcionálják, ígéri az illetékes.

A nincstelenség büntetése ugyanis embertelen, ám a zaklató koldulásé normális igény. Tudni kell a határt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!