Hírek

2011.10.10. 02:29

Páratlan alkotás

Dunaújváros - A József Attila Könyvtárban pénteken mutatták be a Dunapentele, Sztálinváros a korabeli sajtó tükrében című kötetet. Páratlan alkotás a város 60. évfordulójának alkalmából.

Szabó Szabolcs

A kezdet nem volt épp zavar- és zökkenőmentes. A termelési riportok, híradások és az örök optimistán fogalmazó pártkiáltványok mellett számos hasonló zökkenő történt hatvan éve: erről pontos képet ad a József Attila Könyvtár által kiadott sajtókivonat, mely az 1951-es termésből szemezget. A rohammunka, a bürokrácia ellen folytatott makacsul ádáz küzdelem, a folytonos átadás-átvételek jellemzik főként a híradásokat, no és persze az elmaradhatatlan ideológiai vezérelv. A tallózás előtt, mellett érdemes egyben is átolvasni ezt a remek érzékkel szerkesztett sajtószemlét, amely kordokumentumként is tökéletesen funkcionál, ráadásul szórakoztat is. Mert a kritikának akkor is csak az éles, karcos változatata működött igazán. A karikatúrák remekül adják vissza a dicshimnuszok, az ígéretözönök és letagadhatatlan rögvalóság közti szakadékot. Hogy volt olyan, amikor a falakkal együtt lemeszelték az ágyakat. Amikor egy ezer személyes barakk építésénél elfelejtkeztek illemhely telepítéséről. A népbolt nyáron gumicsizmát árult, télen pedig szandált a munkaversenyben megfáradt dolgozónak. A válogatás a morális pallérozódás egy-egy páratlan darabkájával is megajándékozza az olvasót, így teszünk most mi is: Ki a jampecekkel ifjú városunkból, vagy így néz ki a jampik útja: Minden este táncfigura, egész nap a pofa-ura. Pénteken ki a vasútra, s hétfő reggel ki lesz rúgva. A kiadvány elérhető, ha sietnek, tán még megvásárolható korlátozott példányszámban a városi könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!