Hírek

2011.01.06. 10:29

Tevékeny megbánás receptre

A sokak által várt kemény kéz lendülni látszik falfirka-ügyben. A január elsejével életbe lépett törvénymódosítás a rongálás minősített eseteként tekint az illegális graffitire, és akár letöltendő börtönbüntetésre is küldheti a tetten ért utcai falfestőt. Hatás, ellenhatás: graffiti ügy, sokadszor

Szabó Szabolcs

Jól látható, hogy a politika pusztán egy populista húzásként tűzi időről időre zászlajára a graffiti-kérdést, és hasraütésszerűen próbál olyan látszatmegoldásokkal előállni, amelyeknek pozitív hatása erősen megkérdőjelezhető, de jól hangzik, és legalábbis a graffiti-ellenes többség megtorlásra vonatkozó igényeit kielégíti. - Ez egy tipikus állóháború. Keményen egymásnak feszülő érdekkel - mondja Nagy Pál, a Társasház Kezelő Iroda (TÁKI) vezetője.

- Egyrészt ott vannak a lakástulajdonosok, akiket valóban nagyon komoly anyagi és esztétikai kár ér, ha egy reggel arra ébrednek, hogy szép nagy felirat éktelenkedik a házfalon. Másrészt, látni kell, hogy ez egy sajátos szubkultúra kifejezési módja. Ahol a lebukással járó veszély is része az alkotásnak .

A TÁKI jelenleg az egyetlen helyi vállalkozás, amelyik teljeskörű graffitieltávolítást vállal. Nagy Pál szerint bőven akadt az utóbbi években referencia munkájuk.

 

- Egy-egy elejtett tag (névjegy) is jelentős károkat okozhat. Anno, az OTP épületén három hétig kellett naponta tisztítanunk a műmárványt, mire teljesen el tudtuk távolítani a szennyeződést. A városi társasházakat csúfító firkák nagy többsége véleményünk szerint is a vizuális környezetszennyezés kategóriájába tartozik. A küzdelem ellenük azonban idő- és költségigényes, ám van egy-két trükkünk. Számos házfalat már lemosható réteggel vontunk be, így ott egy egyszerűbb tisztítás is segíthet. A gazdasági realitás azonban az, hogy a társasházaknak nem futja teljes körű tisztításra, pedig a technológia és a szakember-gárda készen áll. Gyakran mi is jóval a piaci árak alatt végezzük el a munkát.

Nagy Pál szerint a nyugati országokban már sikeresen használt legálisan fújható falak megoldást jelenthetnének, ám az utcai illegális graffitik, firkálmányok akkor sem tűnnek majd el véglegesen.

A már elfogadása után számos vitát kiváltó törvénymódosítás indoklásában - a módosítást jegyző - dr. Nagy Gábor Tamás fideszes képviselő is megemlíti, hogy a javaslat önmagában nem jelent megoldást erre a problémára. Ehhez társadalmi összefogásra, tudatosan felépített tömegkommunikációs kampányra van szükség.

Fontos kiemelni, hogy a törvény alkotói nem akarnak minden illegális graffitist börtöbe küldeni. A lebukott falfirkálók számára ott lesz a tevékeny megbánás útja. Amelynek lényege, hogy az okozott kárt az elkövető maga tegye jóvá, jelen esetben az összefirkált vagyontárgy megtisztításával, ezzel pedig mentesül a büntetés kiszabása alól - áll a törvény már idézétt indoklásában.

Kérdés: célhoz ér-e majd a törvényalkotó(k) azon szándéka, hogy a szigor inkább a legális falakra terelje az utcai alkotókat, vagy marad a jelenleg is naponta tapasztalható macska-egér harc. Egy biztos: graffiti ügyben folytatás következik. Nap mint nap, az utcán, tereken, lépcsőházakban.

A legálisan fújható falak is csak részmegoldást jelentenének

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!