Hírek

2011.01.11. 08:59

Még takarékosabban! Nem lehet hitelekből finanszírozni a város működését hosszú távon

Dunaújváros - Az önkormányzat bevételei 10,5 százalékkal, kiadásai 23 százalékkal emelkedtek az elmúlt három évben - állapította meg az Állami Számvevőszék a 2010-es átfogó vizsgálata során.

Körmendi Erzsébet

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzései soha nem öncélúak: elsősorban az állampolgárok érdekében tartja rajta a szemét egyebek mellett az önkormányzatokon, figyeli, hogy a választott testületek mire költik a közpénzt. Ilyen szemüvegen át vizsgálták Dunaújváros 2007, 2008 és 2009-es gazdálkodását, s közben - mivel 2010 második félévében jártak itt - a múlt év első felének számsorait.

A három év alatt a rövid lejáratú kötelezettéségek állománya 1,9 milliárdról 3,7 milliárd fortra emelkedett. A hosszú lejáratú kötelezettségek 2007-ben még nagyon alacsonyan mozogtak - 682 millió forintot tettek ki -, 2009 végére viszont már 9,4 milliárdra duzzadtak.

 


Három év költségvetésének grafikai ábrázolása azt mutatja, hogy 2007-ben és 2008-ban az önkormányzati bevételek fedezték a kiadásokat. Tavalyelőtt, 2009-ben változott a kép: 1,3 milliárd forint lett a hiány. Ha megbontjuk a bevételeket és kiadásokat működési és felhalmozási célra, akkor a vizsgált első két évben a bevételek még fedezték a működést, a harmadikban viszont már nem. A felhalmozási bevételek viszont egyik évben sem takarták be a kiadásokat.

A számvevőszék által feltárt likviditási gondokkal az önkormányzat vezetői is tisztában voltak, jelentette ki az ÁSZ főigazgatóhelyettese, dr. Sepsey Tamás, majd megjegyezte: 2007 és 2010 között gyakorlatilag minden nap folyószámlahitelt vett igénybe megyei jogú városunk. A napi szinten fennálló hitelállománya mindig meghaladta az 1,3 milliárd forintot, a múlt év első negyedévében pedig már majdnem elérte a 3 milliárd forintot. A likviditási mutató 2007-ben nagyon rossz volt, aztán a következő évben a kötvénykibocsátás miatt javult, ám ahogyan fogyott a pénz, úgy süllyedt a korábbi szintre. Dunaújváros önkormányzata 2008 decemberében 8,5 milliárd forint értékű euro-kötvényt bocsátott ki változó kamattal, 23 év lejárati, és két év türelmi idővel. Sepsey Tamás elmondása szerint a jelentésben megállapították: az eladósodottság emiatt is növekedett. A helyszíni ellenőrzés után még kétszer bocsátott ki kötvényt az önkormányzat. Ezeket azonban az ÁSZ vizsgálói még figyelembe sem vették az előző megállapításaikban, hiszen ez már avizsgálat után történt - pedig a hétmilliárd forint újabb hosszú lejáratú kötelezettség-vállalás és az ötmilliárdos kötvénycsomag tovább rontott a helyzeten.

A számvevőszék főigazgató helyettese vizsgálataik nyomán azt javasolta a jegyzőnek, hogy évente végzett számítások alapján tájékoztassa a közgyűlést arról, hogyan tudja az önkormányzat a hosszú lejáratú kötelezettségeit teljesíteni. Három év alatt ugyanis nagyon nagy hitelállományt halmozott fel a város, és ezek visszafizetésének forrásait elő kell teremteni. A jegyzőnek biztosítania kell, hogy a likviditási hitel egy éven belül maradjon - a több éven át fenntartott kölcsön nem nevezhető likviditási hitelnek -, erre fel kell hívni a közgyűlés figyelmét, és döntést kell kérni a jogszabályoknak megfelelő állapot helyreállítására. Az önkormányzat vezetőinek intézkedési tervet kell kidolgozniuk a likviditási helyzet javítására.

A főigazgató-helyettes azt mondja: az önkormányzatnak vissza kell fogni a kiadásokat és át kell gondolnia a működést, hogy megállítsa az eladósodást. Az intézkedési tervet következetesen végre kell hajtani, és elfogadni, hogy a takarékosság adott esetben a szolgáltatások színvonalának csökkentésével, létszámleépítéseksel járhat együtt, és olyan bevételnövelő intézkedésekre is szükség lehet, amelyek a lakókat is terhelik. A helyi adók emelését, új adó(k) bevezetését sem tartja kizártnak a biztonságos működés érdekében.

A honi és uniós pályázati támogatások szintén javíthatnak a mérlegen, elősegíthetik a városfejlesztést. Ezekre a lehetőségekre jobban oda kell figyelni a jövőben, mert az elmúlt években nagyon magas volt Dunaújváros elutasított pályázatainak az aránya az elnyertekhez képest - uniós támogatások terén 36 millió forint volt a teljesítés, ami elenyésző. Ezzel kapcsolatban is intézkedéseket vár az ÁSZ a jegyzőtől és a közgyűléstől, hogy az eddiginél eredményesebben tudjon pénzt lehívni a város az EU-s forrásokból, javítva ezzel is költségvetési mérlegét.


Sepsey Tamás – A polgárokat folyamatosan tájékoztatni kell arról, hogy mibe került nekik a hitelek törlesztése, az eladósodás megállítása és visszafordítása. Hoszszú távon nem tartható fenn a folyamatos veszteség és az önkormányzat kölcsőnből működése. 

dr. Kukorelli Sándor – Az ÁSZ-vizsgálat előzetes anyagát múlt év végén megismertük és annak alapján már elkezdtük az intézkedési terv összeállítását, felelősöket, határidőket is megjelöltünk. A végleges ÁSZ-jelentés ismeretében folytatjuk a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!