Hírek

2010.09.15. 02:27

Hajléktalan-hulladékok

Dunaújváros - Ez az eset a legjobb példája annak, hogy miért nem lehet meggondolatlan címkékkel teleaggatni polgártársainkat. A hajléktalan szemetel? Igen. A hajléktalan takarít? Igen...

Pekarek János

Hulladék akad bőséggel. Eltakarítására jelentkező már kevesebb. Vagy húszan sorakoznak fel munkakezdésre: közülük négyen a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány (MMA) munkatársai, akik évek óta sokat tesznek fedél nélküli polgártársaink emberi méltóságának megőrzéséért.

Például: megpróbálják arra nevelni őket, hogy vigyázzanak környezetükre, ne szemeteljenek.

Ezt az érintettek közül sokan megértik: ők azok, akik eljöttek erre a takarító akcióra. Akik nem értették meg, azok természetesen nem találhatók a helyszínen - holott éppen ők azok, akik ott laknak , s ők azok, akik a szemetet termelik. Méghozzá: bőséggel. Szó azt érzékletesen le nem írhatja...

- Tavasszal már kitakarítottuk ezt a helyet - mondja Oláh János, az alapítvány munkatársa. - Tudjuk, hogy itt fedél nélküli emberek élnek. Emberhez méltatlan körülmények között. S ezeket a körülményeket részben ők maguk idézik elő. Tavasz óta ismét nagyon sok hulladék halmozódott itt fel...

Jánossal, aki az önfeláldozó karitatív munkának hovatovább helyi jelképévé válik, sokat beszélgetünk a szemétszedés közben arról, hogy elsősorban valamiféle lelki igényességet kellene fel-, helyre- vagy visszaállítani a hajléktalanokban.

Elsősorban annak érdekében, hogy ha már nem is beilleszkedve élnek a társadalomban (az lényegesen hosszabb és bonyolultabb folyamat lenne), de legalább a társadalom és a maguk számára is elviselhetőbb körülmények között tengessék életüket.

Azt egyikünk sem jegyzi meg, de mindketten hozzágondoljuk és reméljük, hogy az állami és alapítványi segélyszolgálatok segítségét mind gyakrabban igénybevéve próbálják meg ezt tenni.

- Messzemenően nem értünk egyet azzal, hogy egy hajléktalan így éljen! - jelenti ki János. Hozzáteszi: az a legszerencsétlenebb emberbe sincs belekódolva, s ezért elfogadni sem lehet azt, hogy végletesen szennyezze környezetét az általa eldobált hulladékkal.

- Nem az állapotot, a hajléktalanságot kellene büntetni, hanem a cselekedeteket: a szemetelést! - fogalmazza meg a történet rövid összefoglalóját az MMA munkatársa.

A tegnapi hulladékgyűjtést a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának munkatársai, a közterületfelügyelők segítették.

Próbáltunk véleményeket gyűjteni a hajléktalanok hulladékát takarító hajléktalanoktól a helyzetről. Bár nem hivatalos állásfoglalásaik semmiben sem különböztek az átlagemberétől (amint ezt tiszta ruhájuk láttán előre borítékolni lehetett volna), nyilván valamiféle szolidaritásból mégsem kommentálták a látottakat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!