Hírek

2010.08.05. 02:28

H+H Kft: Felszámolási ügy

Dunaújváros-Budapest - Újabb állomásához érkezett a H+H Kft. felszámolási eljárása. A cég tavaly rendkívüli felmondással távozott mintegy hatvan dolgozója szeptemberben megkaphatja pénzét.

Pekarek János

Az egykor több mint száz embernek munkát adó vállalkozás tavaly kezdett fizetési nehézségekkel küzdeni, vezetői szerint a körbetartozások miatt. A cég alkalmazottai, mérnöktől a betanított munkásig ezt úgy észlelték, hogy egyre kiszámíthatatlanabbul érkezett meg a fizetésük, több hetes vagy hónapos csúszással, az is előfordult, hogy több részletben jutottak járandóságaikhoz. Vagy egyáltalán nem jutottak hozzá... Dacára a nagy nyilvánosság előtt, munkásgyűléseken elhangzott ígéreteknek is.

Amint azt már tavaly szeptemberi cikkünkben megírtuk: az alkalmazottak végül ügyvédhez fordultak.

Dr. Volein István munkajogász tanácsára végül sokan a rendkívüli felmondást választották, majd felszólították a céget a fizetésre. Ezután felszámolási eljárást kezdeményeztek a H+H ellen. Ebben sem voltak egyedül: mire a kft. alkalmazottainak felszámolási indítványa megérkezett a megyei bíróságra, ott már több cég hasonló kezdeményezése várakozott elbírálásra.

- Célunk az volt, hogy az Országos Bérgarancia Alapból megkaphassák elmaradt járandóságaikat a H+H azon alkalmazottai, akik közül sokan akkor már hónapok óta nem kaptak egyetlen fityinget sem! - magyarázza az eljárást dr. Volein.

A rendkívül hosszadalmas jogi procedúra során végül a Fővárosi Bíróság rendelte el a H+H felszámolását (mivel a cég időközben Budapestre jegyeztette be székhelyét). A kijelölt felszámoló, a Preaktív Kft. pedig a H+H mintegy hatvan, rendkívüli felmondással távozott dolgozójának követeléseit elfogadta, s ezeket a szükséges papírmunka elvégzése után a bérgarancia alaphoz továbbította.

- Becslésem szerint várhatóan szeptemberben kaphatják meg elmaradt munkabérüket, vagy annak legalább egy részét ügyfeleim, a szabadságmegváltással, végkielégítéssel, étkezési hozzájárulással, a felmentési időre járó kifizetésekkel együtt - részletezte a dolgozók ügyvédje.

Az egykori H+H alkalmazottak legtöbbje felmondása óta munkanélküli. Közülük bruttó 104 ezer forintot követel a cégen a legkisebb, 2,3 millió forintot a legnagyobb elmaradással küszködő ember. A felszámolók tájékoztatása szerint a cég összes tartozása meghaladja az 500 millió forintot, mivel a felszámolással az összes tartozás, bérkövetelés, banki hitel és kamat egyszerre esedékessé vált.

A felszámoló egyébként a közelmúltban összehívta a cég összes hitelezőjét, hogy alakítsanak hitelezői választmányt - ám ezt az egyik bank, törvényes lehetőségével élve, elutasította. A felszámolási eljárás azonban folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!