Hírek

2010.05.13. 02:28

Kapcsolda helyben: tisztel és elfogad!

Dunaújváros - Szép cél az elfogadás, az egymás megismerése, ám kérdés: mit is tudunk vele kezdeni a hétköznapokban? A Kapcsolda kész feladatok elé állít, pénteken immár másodszor.

Szabó Szabolcs

Az ötletgazda Kerekes Fanni tavaly május végén így fogalmazott lapunknak:

- Nem tudom, számomra nem tűnt különlegesnek. Készültem persze. Elmondtam, hogy az önkéntes alapon szerveződő Kapcsolda-programot Szalay Kriszta színművésznő találta ki, kifejezetten iskoláknak. Az ötlet egyszerű, és ráadásul gyakorlatilag nulla forintból megoldható. Az egészségesnek gondolt önkéntes tanulók egy délutánra vendégül látják sérült, fogyatékkal élő diáktársaikat. Gondoltam, miért is ne próbálhatnánk ki ezt a Bánkiban is.

A Kapcsolda hátteréről annyit még illik elmondani, hogy a fent említett Szalay Krisztina saját élményei alapján írta meg az alkalmi kapcsolatból Down-kóros gyermeket világra hozó és egyedül nevelő nő történetét, És a nyolcadik napon címmel. A darab sikeréből táplálkozva indult a Kapcsolda, melyet a Mosolyország Alapítvány vett gondozásába. 2007-ben még csak három iskola vállalta be , 2009-ben pedig már lényegesen többen. Dunaújvárost az immáron 11. osztályban vitézkedő Fanni képviseli a szemléletalakító/váltó mozgalomban. Az ifjú hölgy e héten péntekre ismét megszervezi a Kapcsolda-délutánt. A cél nem változott.

- A tavalyi nagy találkozás után rengeteg bátorítást, támogatást kaptam. Kicsit meg is lepett, hogy ennyien felfigyeltek ránk. A programon nem változtattunk, pénteken délután kettő órakor kezdődik a közös játékos matiné, bárkit érdeklődőt, támogatót szeretettel várunk. Jól esett, hogy idén már nem kellett meggyőzni senkit, közel hetven diák jelentkezett önkéntesnek, és a pedagógusok is hetekkel előtte kérdezgették: mikor is lesz a Kapcsolda? Közös erővel csináljuk, és számunkra nagy megtiszteltetés, hogy a program kitalálója Szalay Kriszta is eljön hozzánk - számolt be az idei Kapcsolda terveiről Fanni. Pénteken délután kettő órától tehát vaskos önismereti óra és közösségépítés a Jószolgálati Otthon lakói, és a Móra Ferenc iskola diákjainak segítségével. Kapcsolda: próbára fel!

Címkék#kapcsolda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!