Hírek

2010.05.25. 02:29

Így fűtünk - nyár elején

Dunaújváros - A pótfűtés elszámolására, a költségelosztók leolvasásására, a mini - úgynevezett saját - hőközpont kialakítására, vagyis egyedi fűtés lehetőségére is rákérdeztek olvasóink.

Körmendi Erzsébet

A szolgáltató rendelkezésre állási időszaka egyébként május 15-én lejárt. A DVCSH szakemberei már az ütemezett nyári karbantartásra készültek, amikor bejött a május végén szokatlan hűvös idő. Az ügyvezető mesélte: Amikor bementem hétfőn reggel, és kiderült, hogy a város egyetlen bölcsődéjében sem kérték még a fűtést, azonnal intézkedtem, nehogy megfázzanak a gyerekek . A közös képviselők írásbeli kérése alapján a lakóközösségeknek is biztosították a szolgáltatást, és természetesen lekapcsolják a fűtést, amikor meleg lesz. De ha előbb akarják, akkor kérhetik is a képviselők a megszüntetést.

Sebők András kérdésére válaszolva az ügyvezető részletesen taglalta az egyedi fűtési rendszer kialakításának menetét. Kevesen tudják ugyanis, hogy van a DVCSH szolgáltatói körében maradva is lehetőség mini hőközpont kialakítására, amivel aztán úgy szabályozza az ember a lakásában a hőmérsékletet, és akkor kapcsolja be a fűtést, amikor akarja. A műszaki osztályon Nyalka László vagy S. Hegedűs Ambrus foglalkozik az engedélyekkel, és megkeresik a fogyasztó számára megfelelő műszaki megoldást. A közösségi rendszerről leválasztásért, a lakáson kívüli szerelésért, a mini - saját - hőközpont kialakításáért 390 ezer forintot kér a DVCSH. A lakáson belüli átalakítást - ami plusz költség - bárkivel elvégeztetheti a fogyasztó, de akár a hőszolgáltató is elvállalja ilyen belső szerelési munkákat is.

A leváláshoz a lakótársak aláírása, beleegyező nyilatkozata sem szükséges, mivel nem károsítanak vele senkit, mondta Pikóné Perjési Irén. Az egyéb, például gázfűtéses kiválással teljesen más a helyzet, az ügyvezető szerint azzal hátrányos helyzetbe hozza a fogyasztó a közösséget, mert a lakótársakra fajlagosan több költség jut a távhőszolgáltatásból. Egyedi, nem DVCSH-s átalakítás, hanem szolgáltatóváltás esetén emiatt kérik a lakóközösségben élők írásos beleegyezését.

Béke városrészi olvasónk ragasztkodna ahhoz, hogy náluk most, a fűtési szezon végén olvassák le a radiátorra szerelt költségmegosztót. Fekvése miatt nyáron betűz a nap a lakásba, felforrósítja a mérőt, és a párolgásból az elszámolásnál hátránya származik - többet fizet a fűtésért, mint amennyit ténylegesen fogyaszt. Pikóné Perjési Irén cáfolta a felvetést, azt mondta, kalkulálnak a párolgással, azért töltik túl a megosztót, hogy senki se károsodjon. Évente egyszer végzik a leolvasást, mégpedig akkor, amikor a készüléket előző évben felszerelték. Az ügyvezető képtelenségnek tartja a felvetést, miszerint akadt közös képviselő, aki elintézte, hogy ne ősszel, hanem a szezon végén olvassalanak le náluk. Nincs kivétel, mert mások is kérik, és egyszerre képtelenek lennének az egész városban kicserélni a megosztókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!