Hírek

2010.05.20. 02:29

Beborulhat a mezőgazdaságnak

Dunaújváros - Biztatóan indul az idei mezőgazdasági év - fogalmaztak lapunknak a megkérdezett agrárszakemberek, ám míg tavaly az aszály rontotta a termést, idén a május közepi országos vihar lehet a súlyosan befolyásoló negatív tényező. Dunaújvárosban és környékén is jelentősek a károk, ám az ország legproblémásabb helyeihez képest itt még reménykedhetnek a gazdák.

Szabó Szabolcs

- Károk természetesen itt is vannak, ám mi ne panaszkodjunk. A napokban jártam Törökszentmiklóson: jó minőségű földek állnak vetetlenül, víz alatt - fogalmazott a DH érdeklődésére a Pentele Mezőgazdasági Zrt. egyik munkatársa a nagyvenyimi felhajtó előtt található telephelyen.

- Ilyen ez az ágazat. Hetekkel ezelőtt még úgy gondoltuk, végre nem lesz aszályos évünk, volt elég csapadék bőven télen és kora tavasszal is, erre beütött ez a vihar... Kínlódunk, kapaszkodunk, reménykedünk - összegzett a távozó szakember.

- Ilyen májusunk még nem volt, négy nap alatt szinte rekordmennyiségű csapadék érkezett a földekre. Kisapostagon 110, Dunaújváros környékén 100 milliméter esett. Ehhez társult még a viharos szél is - mondja Márkli János, a Pentele Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője a legnagyobb kárt szenvedett kukoricaföldek felé haladva. A felettünk ismételten beboruló égre nézve csak annyit jegyez meg: - Most igazán nem hiányzik több csapadék.

Terepjárónk viharvert földdarab előtt parkol le.

- Talán a kukoricát érte a legnagyobb kár, és még a gyomirtó is felverődött. Remélhetően a közepe még rendbe jön. A kalászosok és a kapásnövények nagyon megszenvedték a mögöttünk hagyott 4-5 napot. Az esőt még csak-csak átvészeltük volna, ám ez a viharos szél szinte földig döngölte a növényeket - fogalmaz Márkli.

- Tavaly az aszály pusztított, idén pedig ez volt az első pofon. Amit a természet elront, néha szokta korrigálni is - teszi hozzá Siba Ferenc, a zrt. elnöke. - Remélhetőleg a most felszabadult tápanyagokat azért fel tudják majd használni a növények, és lesz egy közepesnek mondható termés.

Arra a kérdésünkre, hogy pontosan mekkora kár is érte a földeket, a szakemberek csak ingatják a fejüket.

- Ezt jelenleg még lehetetlen megmondani. Rengeteg függ a következő pár naptól. Ha mostantól nem esik több csapadék, és a szél is eláll, öt-hat napon belül rá lehet menni a földekre, és elvégezni az ilyenkor szükséges feladatokat. Ám ez is plusz költséget és időkiesést jelent - véli Siba és Márkli. Az általunk faggatott két agrárszakember értékelése gyakorlatilag egybeesik a kamaráéval. A következő napokban, hetekben a hétvégi vihar és vízkár hatásai megtöbbszöröződhetnek, attól függően, hogy a gazdálkodók képesek lesznek vagy sem időben a földekre hajtani gépeikkel, s elvégezni a szükséges növényvédelmi beavatkozásokat - hívta fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara. Ha nem sikerül időben lépni, akkor például a gabonákban számottevő lehet a gombás megbetegedés: rozsdásodások, fuzárium-fertőzések indulhatnak el.

A főként szlovén és olasz piacra termelő gazdaság értékesítési lehetőségeiről is kérdeztük a vezetőket rövid túránk után. - A jelenlegi felvásárlási árak nem kecsegtetik sok jóval a termelőket, ha ez egy közepesnél rosszabb minőséggel párosul, akkor igen nagy problémák jelentkezhetnek - véli Márkli János. A gazdálkodóknak némi bizakodásra adhat okot, hogy a telephely viharkárt szenvedett tetőszerkezetét már hétfőn szemlézte a biztosítótársaság munkatársa. Bár Dunaújvárosban és környékén a belvíz nagymértékben nem fenyeget, ám a megyében mélyebb fekvésű legelők szinte egytől egyig víz alatt álltak még a keddi jelentések szerint. Az eddigi károkat csak tetézi, hogy az országban több mint 150 ezer hektárt boríthat belvíz, melynek fele szántó. A vízborítás egy része biztosan pusztító lesz, ugyanis a környékbeli folyók, csatornák teljesen telítettek, így szinte lehetetlen a földekről levezetni a fölösleget. Öt-hat napon belül lehet csak megkezdeni a munkáta földeken - ez plusz költséget és időveszteséget is jelent a termelőknek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!