Hírek

2010.05.10. 02:29

Almavirág-ünnep

Rácalmás - Gondolták volna, hogy egyetlen almáról közel két méter hosszú héjat is le lehet hámozni? A szombati Almavirág Fesztivál egyebek között ilyen meglepetéseket is tartogatott.

Szigeti Sándor

- Még a nagymamám mutatta ezt a receptet édesanyámnak, ő pedig továbbadta nekem. Az omlós sütemény titka, hogy zsírral készül, és nem szabad belőle kispórolni az almát, no és persze a fahéjat.

Meglepetésre egy fiatalember, Bálint Zoltán nyerte a hámozóversenyt. 181 centiméter(!) héjat hámozott le egyetlen almáról: - Korábban nem próbálkoztam ilyesmivel. Hámoztam volna tovább is, de elfogyott a héj.

Rácalmáson második alkalommal rendezték a tavaszköszöntő fesztivált. Az alapötlet nemes gondolaton alapul: újjáéleszteni a rég elfeledett helyi hagyományokat:

- A város nevében is szerepel ez a roppant finom és egészséges gyümölcs. Valaha a családok ünnepi asztala elképzelhetetlen volt almás ételek, almás sütemények nélkül - mesélte Schmidt Lajosné.

A gyönyörűen felújított Jankovich-kúriában délelőtt tízkor ünnepélyes tűzgyűjtással kezdődött az egész napos kavalkád. Kiállítások, sportprogramok, koncertek, táncbemutatók, egészségügyi szűrővizsgálatok szerepeltek a programban. A fő attrakció azonban az alma volt:

- A Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület szeretné a Nagy-szigetre visszatelepíteni a hagyományos almafajtákat, mint például a pogácsa- almát. Valaha nagy kertekben termesztették a szigeten. A pogácsaalma jól átvészelte a téli tárolást, és természetes viaszréteg képződött rajta. Nem úgy, mint néhány mai almán, amelyekre úgy fújják rá a viaszt - mondta lapunknak az esemény egyik szervezője, Nagyné Fauszt Csilla.

Az alma ugyan még csak most virágzik, de a tavalyi termés legjavából a rácalmási lányok és háziasszonyok fantasztikus süteményeket készítettek, amelyeket zsűriztek. Az első helyet Schrick Istvánné érdemelte ki, két udvarhölgye pedig Kovács Ágnes és Rácz Imréné lett. Az egyéb kategóriában Szabó Szilvia, Szabó Krisztina és Stefán Mária süteménye nyerte el leginkább a bírálók tetszését. Nagy Szilvia almavirággal díszített süteménye különdíjas lett.

Az almahámozás versenyszámban - Putz Attilát és Arnóczky Ilonát megelőzve - egy fiatalember diadalmaskodott. Bálint Zoltán egyetlen almáról egy szimpla konyhai késsel száznyolcvanegy centiméter héjat távolított el. Ezzel megdöntötte a tavalyi évig érvényben lévő százhetvenegy centiméteres rekordot. Bálint Zoltán egyébként életében most próbálkozott először az almahámozással...

Az Almavirág Fesztivált utcabál zárta. A szervezők azt ígérik, jövőre lesz folytatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!