Hírek

2009.07.28. 02:29

Gazdag testvér helyett igaz barátot kerestek

Nagyvenyim - A bajorországi Altomünsterrel tizenöt, az erdélyi Egeressel, illetve a hozzá tartozó Inaktelkével ötéves partnerkapcsolatot ápolnak a nagyvenyimiek.

Körmendi Erzsébet

A partneri jubileumok teszik különlegessé Nagyvenyim idei falunapját. A jeles eseményre sajtótájékoztatóval is készültek az önkormányzat vezetői. Rauf Pál polgármester elmondta: a képviselőtestület 1991-ben fogalmazta meg először, hogy kapcsolatot kellene létesíteni valamelyik határon túli településsel - nem gazdag külföldi testvért, hanem együttműködő felet, barátot kerestek. Az egyik képviselő javasolta Altomünstert, mert oda házasodott a venyimi Bognár László, aki segíthetne... A bajorok eleinte azt sem tudták, hol van Venyim, hallani sem akartak gyermekcsere-programról, először alaposan szemügyre akarták venni a falut. Ráadásul olasz és francia riválisokkal kellett vetekedni a bajorok partnerségéért. A polgármester nem véletlenül hangsúlyozta tegnap: diplomáciai sikerként értékeli, hogy Altomünster testülete Nagyvenyimet választotta. A partneri okmányt 1994-ben írták alá, azóta családok, kulturális csoportok, sportolók közötti barátságok, diákcsoportok látogatásai fémjelzik a kiváló viszonyt.

Az erdélyi barátság pedig Fejér megye delegációja Kolozs megyei vendégeskedésének hozománya: Rauf Pál így ismerte meg Egeres akkori polgármesterét, mostani alpolgármesterét, Fekete P. P. Jánost. A települési vezetők kölcsönös látogatásainak eredménye és a megyék közötti partnerkapcsolat része a falvak között 2003 óta tartó jó viszony, amely az Egereshez tartozó Inaktelkével teljesedett ki igazán.

A partnertelepülésekről közel százötven vendéget várnak a venyimiek a falunapra, amely augusztus 7-8-án lesz. Pénteken este ünnep nyitja az eseményeket az Európán átívelő kapcsolat jegyében, amelyet az unió is támogatásra érdemesített. Rozbora Piroska, a művelődési ház igazgatója részletesen ismertette a szombati programot is, amely kiállításokkal, színpadi produkciókkal, sporttal, gyerekműsorokkal csábít mindenkit a községháza melletti parkba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!