Hírek

2009.06.06. 02:29

Törökök, Inegölből

Dunaújváros - A törökországi Inegöl városának húszfős delegációja tett villámlátogatást városunkban. A baráti találkozón a gazdasági, környezetvédelmi kérdések mellett még a gyermekáldás témaköre is szóba került.

Szabó Betty

Inegöllel 2003-ban kötött testvérvárosi megállapodást Dunaújváros. Az együttműködés eddig leginkább a kulturális területet érintette - mi táncfesztiválon jártunk ott, az inegöliek pedig egy zenei fesztiválon vettek részt néhány éve településünkön.

A húszfős delegációt Alinur Aktas polgármester vezette, aki már többször is járt Magyarországon, és Dunaújvárosban is. A vezető magával hozta a részben új tagokkal is bővült városvezető testületet - náluk ugyanis két hónappal ezelőtt tartottak választást. A küldöttség tagja volt a járási vezető, illetve az inegöli főiskola első embere is.

A vendégeket dr. Kálmán András polgármester a közgyűlési teremben fogadta. Azok számára, akik még nem jártak nálunk, bemutatta a várost, beszélt az ipari háttérről, a gazdasági, infrastrukturális fejlesztésekről, a város kulturális, szociális, egészségügyi, oktatási adottságairól.

A delegáció tagjai számos kérdést tettek fel: érdekelte őket az adóztatási rendszer, a város költségvetésének összetétele. Szóba került, hogy fogy Dunaújváros lakossága, de ez egész Magyarországra is jellemző. A vendégek nevetve jegyezték meg: náluk viszont nincs gond a gyermekáldással.

Inegöl városhoz csatlakozott egy szomszédos település, így a lakosságuk száma 160 ezerre nőtt - beszélt az utóbbi időszak változásairól Alinur Aktas. A török város fő gazdasági profilja a bútorgyártás. Elhangzott: a válság miatt náluk is csökkent az export. Az ipari jellegre utalva több kérdés is elhangzott a környezetszennyezéssel, a környezetvédelemmel kapcsolatban is. Mindkét fél szóba hozta közös célként a gazdasági kapcsolatok megalapozását, erősítését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!