Hírek

2006.06.14. 22:00

Kifizetik a számlát?

<b>A hallgatók zsebében is kotorászik a kormány - tandíj, más néven </b>

Mórocz Zsolt

Úgy tûnik, a kormány hallgat a pr-szakemberekre, és bizonyos szavakat továbbra sem használ. Így például Magyarországon nem lesznek megszorítások, nem vezetik be a tandíjat a felsõoktatásban, csupán államreformról, kiigazításról és utólagos képzési hozzájárulásról hallani. Más kérdés, hogy a kormányprogram ismeretében egyre többen nevezik nevükön a dolgokat. A fõiskolai, egyetemi hallgatók például azon háborognak, hogy akár tíz-húsz éven át is törleszteniük kell majd képzésük költségeit.
Kedden Debrecenben tartották a rektori konferenciát, ahol az országos hallgatói önkormányzat vezetõi személyesen Hiller István oktatási és kulturális miniszternek nyújtották át huszonhat pontba foglalt álláspontjukat.
Ebben többek között az szerepel, hogy az utólagos képzési hozzájárulás a versenyképes tudást bünteti, hiszen azokkal fizettetnék, akik jó állást találnak a diploma megszerzése után, és keresetük eléri a havi bruttó 208 ezer forintot. Felhívják a figyelmet arra is a túlképzéses szakokon végzõk valószínûleg soha nem fognak utó-tandíjat fizetni, hiszen õk alig tudnak elhelyezkedni, így a társadalom kénytelen megfizetni a rendszer valódi ésszerûtlenségeit.
Hasonlóképpen vélekedik a Dunaújvárosi Fõiskola Hallgatói Önkormányzatának megbízott elnöke, Gyöngyösi Péter is - Igazságtalanságot szül ez a típusú tandíj, hiszen egy jó szakmunkás vagy technikus is kereshet annyit, mint egy diplomás. Vagyis a kormány nem a vagyoni helyzet, hanem a végzettség alapján szedne be pénzt. Sokan dönthetnek úgy, hogy inkább nem tanulnak tovább, ha nekik ezért késõbb fizetniük kell. Ráadásul a diplomások érdekeltté válhatnak abban, hogy eltitkolják valós jövedelmüket, kinyílnak a kiskapuk, és ez az államnak sem jó. Gyöngyösi Péter hozzátette a utólagos képzési hozzájárulás a költségtérítésnél is rosszabb, hiszen elõfordulhat, hogy sokan csak évtizedek után érnek el olyan jövedelemszintet, amely alapján meg kell kezdeniük a visszafizetést, miközben a törlesztendõ összeg az inflációval növekszik.
Dr. Bognár László, a fõiskola rektora aláhúzta az intézmények finanszírozási problémáin nem segít a mostani elképzelés, hiszen nekik egy fillér sem jut, a beszedett képzési hozzájárulás ugyanis a központi költségvetésbe folyna be. - A politika és a diákok harca ez, minket kihagytak belõle. Továbbra is az a véleményem, hogy azonnali tandíjra volna szükség. Fotó Vohlmann György

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!