sosincs késő

2020.08.02. 10:00

Alakítsuk játszótérré a kertünk egy részét!

Még több mint egy hónap hátra van a nyári szünetből, nem késő játszótérré alakítani a kert egy részét. Ráadásul ez a befektetés nem egy szezonra szól: kora tavasztól késő őszig használhatja az aprónép. Egy mini játszótérről azoknak sem kell lemondaniuk, akiknek nincsen udvaruk.

Vas Népe

Homokozót lehetőleg ne virág­ágyás és veteményes mellé tervezzünk, ajánlatos ugyanakkor körbejárhatóvá tenni és az árnyékolásról gondoskodni. Az ideális perem 20-25 centiméter magas, deszkából, gerendából, esetleg raklapból vagy rönkfából könnyen összeállítható. Ha elkészült, érdemes leásni a földbe. Az aljára helyezzünk vízhatlan záróréteget fóliából vagy geotextilből, ami megakadályozza a nedvesség felszivárgását és az elgazosodást. Praktikus megoldás, ha csúsztatható fedelet kap a homokozó, így használaton kívül plusz szabad felületet nyerünk vele.

Nagy divat, hogy a homokozóból egy mászóka vagy mászófal vezet fel a vártoronyba. A kicsik szívesen vonulnak el ide, rendezik be saját kis birodalmukat. Az örömük már csak akkor lesz nagyobb, ha lefelé csúszdán is érkezhetnek, olvasható a vaol.hu-n. Készen is vásárolható ilyen játszótér kisebb és nagyobb méretben egyaránt, de a különböző megoldásoknak csak a képzeletünk és a pénztárcánk szabhat határt.

A gyerekek nagy kedvence a vártorony Fotó: Stock

Hintaállványt úgy érdemes tervezni, hogy a felső keresztgerendájának magassága soha ne legyen magasabb 2,5 méternél. A kötél hosszát pedig úgy állítsuk be, hogy a hintaülőke maximum a talajtól számított 35-40 centiméterre legyen. A hinta alatti teret érdemes ütéscsillapító gumiburkolattal ellátni. Az állványra gyűrű, nyújtórúd és mászóka is akasztható, ezt a kicsit nagyobbak biztosan élvezik, ahogy az ide felszerelhető kosárlabdapalánkot vagy a kert két végébe kihelyezett focikapukat is. Szintén nem nagy anyagi ráfordítás egy nagyobb vödröt vagy virágládát telepakolni kaviccsal, és a totyogókat egy jó időre biztosan lefoglalja.

Egy műanyag medence segítségével a teraszon is lehet homokozójuk a gyerekeknek. Néhány maréknyi kavicsnak, kisvödörnek és lapátnak, egy egyszemélyes mérleghintának, pár flakonnyi buborékfújónak, kréta- vagy matatótáblának pedig még a kisebb balkonon is akad hely – és már nem is kell rögtön a túlzsúfolt játszótérre futni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!