nyolcadik éve köti a nézőket a tévékészülékek elé

2019.04.06. 11:30

Vidéki lányként, szerényen viseli a hírnevet és a népszerűséget

Szinte kihagyhatatlanul érdekes ajánlást kapott Adonyból a településnek a műsorhoz illő különlegességeiről a Gasztroangyal című tv-sorozat szerkesztősége. Alaposan utánajártak az ígérteknek, és az élményekből egy új epizódnyit forgattak a kisváros sok érdekes helyszínén. (Az Adonyról szóló műsor várhatóan április 27-én kerül adásba.)

Balogh Tamás

Nyugodtan mondhatjuk, hogy egy önálló, gasztro­elemekkel is támogatott, az országunk hagyományait, páratlan szépségeit bemutató iskolát alapított. Sikeres műsorsorozatával már nyolcadik éve köti a nézőket a tévékészülékek elé, és amikor az adás lepereg, az új ízek ígérete mellett hasznos kíváncsiságot is gerjeszt a vele tartókban, az eddig még nem látottak megismerésére.

Könyvei, videói, YouTube-megjelenései, tekintélyt parancsoló népszerűséget hoztak a számára. Amikor a stábjával Adonyban forgatott, az egyik kedves helyszínén vele tarthattunk és beszélgethettünk.

Azt hiszem, nem kis ideig kellett volna kérdezgetnem a stábja tagjait, hogy vajon Borbás Marcsi, a népszerű Gasztroangyal című műsorának megtestesítője, milyen személyiség a kamerák nélküli világban, amikor betoppanva, a kíváncsiskodásom nélkül, ő maga mutatta meg azt.

A ragyogó tavaszi ajándéknapfényben, egy igazi falusi nagymamás „kiskertbe” toppanva (ahol a vendéglátónk, a Terike néni kedvenc virágai díszelegnek tavasztól őszig) egy villanás alatt az összes, állatokra szánt szeretetét az ott sütkérező, egy kis kényeztetésre és gondoskodásra vágyó, javakorabeli, általa természetesen addig soha nem látott, házi cirmos cicára árasztotta.

A repertoárjából az összes, ez alkalommal szükséges bátorító, csalogató, játékos, verbális fegyverzetét fölvonultatta. A parádés hangulatú macskaszelídítő, jutalmul természetesen előbb a lábak között bujkáló, dörgölőző dorombolást, majd az ölbe mászást kapta.

Ezzel meg is voltunk az ismerkedés egy speciális, ritkán alkalmazható, de mindig csalhatatlan változatán...

Szeretem az állatokat. Az összeset – mondta Borbás Marcsi a hitetlenkedő tekintetemre válaszul

Az iménti túláradó szeretethullám mellett van neked szikrázó, haragos, mérges pillanatod is?

– Persze, hogy van, de nem hiszem, hogy ez a forgatásokra vonatkozik. Ritka, de van, ahogy minden embernek.

Ilyen gazdag a mi országunk, hogy mindig találsz benne valamilyen elmondani valót?

– Igen! Ez egy kifogyhatatlan téma. Végigjártam az országot a „Főtérrel” az „Egy nappal” a „Családmesével”. Ugyanúgy a borvidékeket is. Sikeres embereket ismertem meg, akik ez esetben mindegy, hogy a gazdaságban, a művészeti életben, vagy bármilyen területen is váltak azokká. Most a gasztronómia a kommunikációs csatorna, de hát azt hiszem, hogy a „Gasztroangyal” nem egy főzőműsor, hanem attól sokkal több.

Ajándékot kapunk tőled. Nyitogatod a szemünket!

– Remélem, hogy így van. Nyolc éve megy ez a műsor. A célom az, hogy ismerjük meg az országot, és magunk is menjünk kirándulni!

A legtöbb probléma a tudatlanságból fakad, bármilyen téren is. A haragoskodás, az utálkozás, az irigység mind ebből származik. Amikor megtudjuk azt, hogy valaki mennyi munka és lemondás árán lett sikeres, akkor máris nem fogunk annyira irigykedni.

Amikor megtudjuk, hogy Magyarországon melyik település szebb, mint a másik, mennyi összefogás és közös tevékenység van abban, hogy ilyenné vált, akkor már erre sem fogunk irigykedni, sőt lehet, hogy magunk is belefogunk, hogy a miénk is szebb legyen.

Fontos, hogy lássuk, ki mit csinál, és azt is, hogy milyen értékeink vannak, mert akkor talán mi is, akik eddig kimaradtunk az efféle dolgokból, összekapjuk magunkat.

Borbás Marcsi azonnal ölbe vette az addig soha nem látott, házi cirmos cicát Fotó: Laczkó Izabella

Csinos vagy! Hogy tudsz magadra vigyázni ennyi finom étel készítése mellett?

– Köszönöm szépen, valóban vigyázok, mert nagyon hízékony vagyok. Nem csak nézem, mert akkor nyilván sokkal vékonyabb lennék, de nem eszek belőlük olyan sokat, hogy gond lehessen belőle. Szerencsére nem vagyok torkos. Az életben annyira sok kóstolni való van, hogy nehéz ez a kihívás, amikor egy nap alatt ennyifélét kell megízlelni. Néha az az egy falat, amit az adás miatt kell elfogyasztani, az is sok. Persze vannak kedvenceim, amiből aztán eszem egyet! – tette hozzá mosolygós nyomatékkal.

Milyen helyed volt itt, Adonyban?

– Jaj, hát ez itt egy nagyon jó hely, és az emberek is nagyon jó fejek! Vannak az országban egészen kivételesen kellemes települések, és Adony is közéjük tartozik.

Valami egészen elképesztően szép a pincefalu, ahol „ezer” pince áll gyönyörűen felújítva. Már az utcákon is látszik, hogy milyen rendes emberek élnek itt. Dolgosak, nagyon nagy rendet tartanak maguk körül. Precízek és vigyáznak az értékeikre. Amikor egy közösség meglátja azokat és tesz is értük, az a jellemükből fakad.

Szerencsénk van veled és a stáboddal!

– A különböző mozis élményekből, meglehetősen elborzasztó kép alakult ki a világon, a különböző helyszíneken dolgozó filmes és tv-stábokról. Erre fölkészülve, ez alkalommal, nagy és kellemes meglepetés ért bennünket. A pici adonyi portára, szépen egymás után érkeztek meg a stáb tagjai. Nem idealizálnám őket, de ezek jó kiállású, vidám és közvetlen stílusú, és udvarias fiatalemberek.

Az első pár tagról, akik kis bőröndökkel érkeztek, azt gondoltam, hogy a szomszédból jöttek át, hogy hozzanak valamit, a mindenki által szeretett házigazdának, a Terike néninek. Mondom is Marcsinak:

Nem egy magas lóról beszélő, a „Pestről jött híres tévés” emberekként érkeztetek hozzánk.

– Én vidéki lány vagyok, ezért nem „lemegyek vidékre”, hanem „elmegyek valahová”. És a fiúk? Úristen! Ők is egy külön kategória, hiszen emiatt a műsor miatt, mi nagyon sokat vagyunk együtt! Többet, mint a saját családunkkal. Ezért, ha valaki nem passzol a csapatba, mert mi azok vagyunk, akkor az hamar ki is esik. Tehát ez egy összeszokott, nagyon régóta együtt dolgozó társaság.

Miben bízhatnak a rajongóid? Sokáig fog tartani ez a sikeres műsorsorozat?

– Ameddig bírom, addig lesz, mert a téma kifogyhatatlan! Szerencsére rengeteg olyan érdekes és értékes dolog van, amit meg lehet mutatni a világnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!